PRIPREMA LI BIVŠA PREDSJEDNICA VELIKI POVRATAK? Kolinda se odbija vratiti u HDZ dok ga vodi Plenković!

Cropix

Kolinda Grabar-Kitarović prošle se godine, nakon gubitka predsjedničkih izbora, povukla iz javnosti i posvetila svojoj obitelji. Žena koja je pet godina svakodnevno punila medijske stupce gotovo je preko noći jednostavno nestala iz medijskog prostora.

Dok su se na političkoj sceni odvijale razne polemike, kampanja za HDZ-ove unutarstranačke izbore, a potom i kampanja za parlamentarne izbore, ona se odlučila držati po strani premda se Pantovčaka domogla kao članica HDZ-a i bivša ministrica iz redova te stranke. Nakon kratkog predaha Grabar-Kitarović održala je nekoliko predavanja na inozemnim konferencijama i studijima, a onda je bogatu karijeru okrunila članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru, za što se, uz ostale, založio i njezin prijatelj Tomislav Madžar, ujedno i jedan od rijetkih iz njezina ureda s kojim je ostala u kontaktu.

Njezini bivši savjetnici razbježali su se po ministarstvima i vratili na svoja stara radna mjesta, no Grabar-Kitarović na povratak i ne pomišlja pa se nije vratila ni u svoj HDZ. Kako tvrde upućeni, bivša se predsjednica zasitila i politike i medija. Svjesna je da povremeno mora javno istupiti pa zato s vremena na vrijeme da poneki intervju, no u principu bi bila najsretnija kada bi se mediji prestali baviti njezinim životom. Još bi sretnija bila kada bi se mediji prestali baviti njezinom obitelji i suprugom Jakovom koji se prije nekoliko tjedana na policiji izjašnjavao o svojim posjetima Klubu bivšeg šefa Janafa u zagrebačkoj Slovenskoj ulici.

Spašavanje situacije

Takvo se potenciranje afera nekadašnjoj predsjednici ne sviđa, smatra ih zamornima, a u HDZ se nema namjeru vraćati sve dok tom strankom upravlja Andrej Plenković s kojim se i ne čuje otkako je poražena na izborima. Njih dvoje ni tijekom predsjedničina mandata na Pantovčaku nisu uspijevali pronaći zajednički jezik. Odnose su izgladili uoči kampanje za predsjedničke izbore, međutim, Grabar-Kitarović i danas vjeruje kako je njezina kampanja bila opstruirana, da stranka u cijelosti nije stala iza nje te da su njezinu borbu obilježile HDZ-ove unutarstranačke borbe i bitke za prevlast.



Zamjerio joj se aktualni vrh vladajuće stranke, ali i oni koje je, poput Milijana Brkića, angažirala u drugom krugu izbora ne bi li spasili što se spasiti da. Na koncu se ispostavilo da je u toj borbi preko predsjedničinih leđa svatko spašavao sebe i svoj položaj. Na predsjedničinoj crnoj listi posebno mjesto zauzima osječko-baranjski župan Ivan Anušić kojega je osobno izabrala za voditelja svoje kampanje. Ovaj HDZ-ovac djelovao joj je kao umjereni konzervativac koji će je zaštititi od naleta Miroslava Škore, no prema riječima izvora bliskih Grabar-Kitarović, on se pokazao kao potpuni amater koji je sve greške u kampanji prebacio na nju, okrećući joj leđa i prije okončanja kompletnog procesa.

U međuvremenu je Anušić stasao u jednu od najprepoznatljivijih političkih figura u HDZ-u. S Plenkovićem surađuje više nego dobro, njegov je najvažniji čovjek za Slavoniju, pa je jasno da je i to jedan od razloga zbog kojih se Grabar-Kitarović ne vraća u stranku čija je članica bila mnogo prije Plenkovića.

Kako ističu njezini bliski suradnici, ona se trenutno nema zbog čega vratiti u stranku. S obzirom na funkcije koje je obnašala, ne pada joj na pamet biti članica s margine koju se ništa ne pita i ne namjerava se tako kockati sa svojom karijerom. Vratila bi se kada bi joj se otvorila mogućnost da u stranci preuzme neku konkretnu poziciju, sve ispod toga smatra nepotrebnim, a njezini sugovornici to uspoređuju s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem koji je olako prokockao svoju političku karijeru.

Josipović se, doduše, nije odmah vratio u SDP, već je osnovao svoju stranku koja je na parlamentarnim izborima doživjela debakl, a kada mu je stranka propala, odlučio se vratiti u svoj SDP u kojem danas nema nikakvu poziciju, niti ga itko i za što pita. Grabar-Kitarović se u takve rizike ne želi upuštati, smatra da njezino vrijeme tek dolazi i da se treba držati podalje od aktualnih događanja.

Unatoč tome, prije nekoliko tjedana ipak je malo bocnula Plenkovića kritizirajući diskretno Nacionalni stožer i mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa, no to nije ni nalik na one okršaje kakve je imala s njime u vrijeme dok je on bio predsjednik Vlade, a ona predsjednica države. Kada je riječ o predsjedniku Zoranu Milanoviću, s njim je bivša predsjednica u korektnim odnosima, a nesuglasice koje su imali u kampanji još su prije njegove inauguracije pripisali političkim duelima, pa se danas zapravo mnogo češće čuje s njim negoli s Plenkovićem.

U HDZ-u zato još kontaktira sa zaboravljenim Davorom Ivom Stierom koji se na svim frontovima bori za svoj odlazak u Vatikan na poziciju veleposlanika, što je navodno već dogovoreno. Ne čuje se Grabar-Kitarović više ni s Bandićem niti se ima namjeru petljati u kampanju za lokalne izbore. Dapače, da se nju pitalo, HDZ bi na tim izborima imao svojega konkretnog kandidata, no nju nitko ništa ne pita, niti ona za HDZ više ikoga pita, posvećena međunarodnim sportskim događanjima uz unosan honorar, u svojem je životu napravila velik i značajan zaokret te se posvetila sebi i svojoj djeci.

Premijerska pozicija

Novi način života predsjednicu je doveo i do uloga u humorističnim serijama, a oni koji je znaju tvrde da ona napokon živi punim plućima i da se u svakom pogledu želi opustiti odudarajući od zacrtanih normi. Danas, dakle, Grabar-Kitarović živi mirnim životom političkog promatrača i u tome uživa. Nitko više ne analizira njezine govore, haljine, liniju i frizure, a ona u svemu tome izgleda bolje nego ikada te tek s vremena na vrijeme prokomentira poneki događaj u ovim krizama koje su poslije njezina odlaska s Pantovčaka zadesile Hrvatsku – od korone do potresa i raznih drugih nedaća.

Posve je razumljivo da joj ovaj oblik političke apstinencije ide na ruku, baš kao što joj odgovara to da se trenutačno ne vraća u HDZ u kojem Plenković plete svoju mrežu. U nedavnom intervjuu za Jutarnji i sama je priznala kako još nije predala zahtjev za povratak u HDZ, odbacila je mogućnost kandidature za zagrebačku gradonačelnicu o kojoj se jedno vrijeme govorilo u vladajućoj stranci.

“Apsolutno ne razmišljam o tome, makla sam se od unutarnje politike”, odgovorila je kada su je pitali hoće li se na sljedećim predsjedničkim izborima možda ponovno kandidirati.

Drugim riječima, jedino što joj je u domaćoj politici preostalo zapravo je kandidatura za predsjednicu HDZ-a, a time možda i za predsjednicu Vlade. No, o tome je još prerano govoriti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI