PRIPUZ O ISTRAŽIVANJU BANDIĆEVA POSLOVANJA: Od poslovne suradnje sa Zagrebom C.I.O.S. grupa zarađuje 0,46 posto dobiti

Bez dlake na jeziku zagrebački gradski zastupnik Renato Petek progovara o gradonačelniku Milanu Bandiću, dovodeći u pitanje vezu između prvog čovjeka metropole i “kralja otpada” Petra Pripuza, čija C.I.O.S. grupa godinama realizira prilično unosne poslove s Gradom Zagrebom. I sada, u razgovoru za 7dnevno Petek podsjeća na posljednji požar na Jankomiru, koji se zbio u kolovozu ove godine.

“Nakon toga odlučio sam pokrenuti pitanje o tome što je Grad učinio za zaštitu stanovništva”, kaže Petek te podsjeća kako je samo u posljednjih sedam godina u C.I.O.S.-u zabilježeno sedam požara koji nisu bezopasni. Plinovi koji se tijekom te buktinje ispuštaju u zrak, a riječ je o furanu i dioksidu, nisu bezazleni.

“U dopisu s Instituta ‘Andrija Štampar’ potvrđeno mi je da nema mogućnosti za provedbu analize, koja je ključna kako bi se utvrdilo je li došlo do zagađenja zraka”, iznosi Petek te napominje kako pitanje eventualne odgovornosti u svim slučajevima požara dosad nije postavljeno pa se ne zna jesu li, primjerice, ti požari koji su uznemiravali Zagrepčane bili podmetnuti ili je posrijedi nešto drugo. Osim požara, poslovanje Grada Zagreba s C.I.O.S. grupom problematično je i zbog gospodarenja otpadom, a stanovnici hrvatske metropole vjerojatno i ne znaju da C.I.O.S. posluje i tako što se, nakon što oni odvoje otpad, on zbrinjava, a to zbrinjavanje plaća se Petru Pripuzu i njegovoj tvrtki. Petek je od Grada, a time zapravo i od samog Bandića, tražio da se i izvještaji o požarima, ali i o tim poslovima s otpadom rasprave i predstave na Skupštini, a time i prezentiraju javnosti, no zbog sprege Bandića i HDZ-a na gradskoj razini taj je njegov zahtjev pao u vodu premda mu je i ministar policije Davor Božinović u dopisu potvrdio učestalost požara, od kojih su tri bila velika. I dok se Bandić javnosti odbio očitovati, Petar Pripuz skupštinarima je podnio izvješće, međutim, Petek tvrdoglavo nastavlja kako njega to ne zanima te da on izvještaj zahtijeva od Grada.

Oglušio se na odgovor

“Ne zanima me poslovanje privatne tvrtke”, poručuje pa od Bandića zahtijeva da se očituje. Zahtijevao je to i prije.



“Kada netko predlaže točku dnevnog reda, tada se Bandić na to mora referirati i dati o tome svoj izvještaj. Umjesto toga, mi smo dobili odgovor od C.I.O.S.-a koji mene ne zanima, mene zanima na što odlazi oko 30 do 40 milijuna kuna za gospodarenje otpadom”, naglašava Petek, sugerirajući da taj novac ide na račun C.I.O.S.-a, dok istovremeno Bandić i družina preko Skupštine odbijaju dati na uvid dokumente kojima bi se utvrdila razina transparentnosti tog poslovanja. Nitko tako ne zna ništa ni o požarima ni o ugovorima, ni o tome što je Grad poduzeo kako do požara više ne bi došlo, ali i kako bi od požara zaštitio građane.

“Gospodarenje otpadom je nakaradno postavljeno, građani u svojim kućama odvajaju otpad, koji zatim preuzima Čistoća, ona od toga nema ništa, gomilaju se gubici, a otpad se na reciklažu šalje privatnicima koji od toga profitiraju. Nama općenito treba održiviji i pravedniji ekološki sustav, jer ako to ne učinimo, s prvim danom iduće godine mogli bismo plaćati penale EU-u”, upozorava Renato Petek aludirajući na uvjete vezane uz gospodarenje otpadom na koje je Hrvatska pristala ulazeći u Europsku uniju. Da ne misli na sve to gledati prekriženih ruku, potvrđuje Petekov angažman na izradi novog modela za gospodarenje otpadom za Grad Zagreb, na kojem intenzivno radi i koji će uskoro predstaviti građanima, a nakon toga razmotrit će i mogućnost kandidature za zagrebačkoga gradonačelnika. U spornom dopisu koji Petek spominje kao potpisnik doista se navodi Pripuz koji se obraća svim gradskim službenicima, elaborirajući detaljno poslovanje svoje tvrtke s Gradom Zagrebom.

“Svima nama zajednički je cilj, duboko vjerujem i nadam se da jest, radi interesa građana Grada Zagreba i sveukupne javnosti – istina. Istina o poslovanju C.I.O.S. grupacije i poslovnim odnosima s brojnim partnerima, tako i Gradom Zagrebom, koji se odvijaju u skladu za zakonom i svim zakonskim propisima, uz punu otvorenost i transparentnost u poslovanju. Obraćam vam se stoga ovim otvorenim pismom ponukan recentnim istupima i izjavama, ponovnim medijskim objavama kako je potrebno hitno pripremiti neko posebno izvješće o poslovanju i suradnji C.I.O.S.-a s Gradom Zagrebom. Mi vam spremno, ovim putem, dostavljamo sve podatke. I više od toga”, kaže uvodno Pripuz te podsjeća kako su svi podaci vezani uz poslovanje C.I.O.S.-a i Grada dostupni i transparentni baš zato da bi se ogradili od spekulacija.

“C.I.O.S. grupacija i njezine tvrtke članice primjenjuju najbolje raspoložive tehnike, poštuju i provode najviše mjere sigurnosti u poslovanju. Na lokaciji Jankomir poslovanje se u cijelosti odvija prema zahtjevima iz ishođenih dozvola izdanih od različitih nadležnih tijela i resornih ministarstava koja poslovanje i inspekcijski stalno nadziru…”

Transparentni podaci

“Sukladnost poslovanja na lokaciji Jankomir s regulatornim zahtjevima potvrđuju brojni inspekcijski nadzori: redovni, koordinirani nadzori temeljem ishođene okolišne dozvole, nadzori u slučajevima izvanrednih događaja (požara) i po anonimnim prijavama. Upravo smo stoga sve vas, cijenjeni gradski zastupnici, pozvali još u lipnju 2018., nakon istupa pojedinih zastupnika, da nas posjetite i osobno se, izravnim uvidom, upoznate s poslovnim aktivnostima koje CE-ZA-R obavlja na lokaciji reciklažnog centra u Jankomiru, uz našu spremnost davanja na uvid svih zapisnika o provedenim inspekcijskim nadzorima brojnih nadležnih institucija te uvidom u ugovore koje je društvo CE-ZA-R d.o.o. sklopilo s tvrtkama Grada Zagreba, radi utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja. Naš poziv prihvatio je jedino zastupnik Renato Petek”, priznaje Pripuz te podsjeća da je tijekom tog srpnja s Petekom razmijenio informacije o svojim postavljenim pitanjima, a zastupnik je dobio uvid u poslovnu dokumentaciju C.I.O.S.-a, ali i u sve ugovore između Grada Zagreba i njih.

“Smeta li nekom i zašto je C.I.O.S. grupacija u Zagrebu, pitanje je koje glasno postavljam, posebno zbog podataka, činjenica i informacija koje iznosim u nastavku. U ukupnim godišnjim prihodima C.I.O.S. grupacije od 2014. do 2020. (uključujući i procjenu do kraja ove godine) ukupni prihodi ostvareni temeljem poslovne suradnje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom čine 0,46%! Slušajući pojedince i čitajući pojedine medije, stječe se dojam kako je riječ o iznimno velikom i za poslovanje C.I.O.S. grupacije iznimno značajnom, čak i presudnom prihodu, no on je, kao što se i sami možete uvjeriti u tablici 1., zapravo minoran i može se svesti na statističku pogrešku. Još jedan vrlo važan podatak. C.I.0.S. grupacija djeluje od 1991. godine. Na reciklažnom centru Jankomir posluje od 2005. Poslovna suradnja članica C.I.O.S. grupacije s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom započela je tek krajem 2013. godine. Iste godine stupa na snagu novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom, usklađen s EU direktivama jer je te 2013. godine Hrvatska ušla u EU. Prihodi od suradnje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom bilježe se prvi put u 2014. godini”, nabraja Pripuz argumente u svoju obranu pa ističe kako njegova grupacija od početka devedesetih posluje na brojnim lokacijama, no požara nigdje nije bilo. Kada je riječ o zagrebačkim požarima, nakon svakoga od njih nadležne institucije provodile su provjere na lokaciji. Provedeni nadzori rezultirali su zapisnicima u kojima su nadležne institucije dale rezultate provedenog nadzora, a u određenim slučajevima propisane su i mjere privremene zabrane zaprimanja i skladištenja novih količina otpada te obrade i oporabe otpada do završetka sanacije opožarenog područja. Nakon požara u travnju 2014. te u lipnju 2018. djelatnici MUP-a RH obavili su očevide radi utvrđivanja okolnosti i uzroka nastanka požara, ali do danas nisu zaprimili informaciju sa službenim rezultatima istražnih radnji.

Izvidi u tijeku

“Na zahtjev iz prosinca 2014. za dostavljanjem obavijesti o poduzetim radnjama, kao i na zahtjev za uvid u kazneni predmet Županijskog državnog odvjetništva, upućen nam je odgovor da su izvidi još u tijeku te da u predmetu još nije donesena konačna odluka”, kaže Pripuz nadalje, nabrajajući dijelove svog poslovanja na svim razinama.

“U isto vrijeme, društvo CE-ZA-R istu uslugu obrade glomaznog otpada pruža i drugim pravnim osobama, i to po značajnije višoj cijeni u odnosu na cijenu ugovorenu sa Zagrebačkim holdingom. Točnije, Holding je za tu uslugu CE-ZA-R-u plaćao 520 kn/t, dok je primjerice istovremeno MUP plaćao tu uslugu 2000 kn/t, a Komunalac Samobor 950 kn/t. Upravo taj posao s Gradom Zagrebom postao je sudski predmet ‘Agram’, u kojem je prvotna verzija optužnice doživjela brojne značajne izmjene i sada egzistira treća, sadržajno jako izmijenjena inačica. Više se ne spominje navodna materijalna dobit društva CE-ZA-R na štetu Zagrebačkog holdinga, jer je na temelju nalaza sudskog vještaka preinačena u navodno kazneno djelo vlasnika društva (time društvo CE-ZA-R više nije okrivljenik) za neimovinsku korist, tj. poticanje na trgovanje utjecajem radi dobivanja posla. A upravo je za taj posao sudski vještak, imenovan od USKOK-a, utvrdio da je realiziran po cijeni ispod tržišne i bez imovinske koristi, odnosno bez štete za Zagrebački holding! Unatoč činjenici da je i sam USKOK odustao od optužnice za štetu za Zagrebački holding, a s obzirom na to da zastupnik Petek u svojim istupima učestalo spominje štetu Gradu Zagrebu po ugovoru iz 2013., ovdje još jednom ukazujemo na gornju činjenicu. Reciklažni centar C.I.0.S. grupacije na Jankomiru u Zagrebu operativno je aktivan od 2005. godine, a u njega je početno uloženo 30 milijuna eura. Svečanosti otvaranja nazočili su tadašnji ministar gospodarstva Branko Vukelić i gradonačelnik Milan Bandić te tadašnji ministar trgovine njemačke savezne pokrajine Baden-Württemberg. Među uzvanicima bili su i predstavnici svih tadašnjih parlamentarnih stranaka u RH. Tada, sve do studenoga 2017., većinski vlasnik C.I.O.S. grupacije bila je njemačka Scholz grupa”, podsjeća ovaj poznati poduzetnik pa poručuje kako i centar na Jankomiru od početka ima sve dozvole i za skladištenje i za obradu otpada, a njih su izdala nadležna tijela.

“Djelatnost kojom se C.I.O.S. grupacija bavi nije izuzeta od mogućnosti nastanka požara, kao ni brojne druge gospodarske i proizvodne djelatnosti. Poduzeli smo, a i dalje ćemo poduzimati, sve mjere s ciljem da do nastanka požara ne dođe ili da se mogućnost njihova događanja svede na najmanju moguću razinu, vodeći računa o zaštiti okoliša i zdravlju ljudi, kako vlastitih djelatnika, tako i okolnog stanovništva. No, još uvijek nemamo načina boriti se protiv raznih interesnih skupina koje poduzimaju različite aktivnosti i obmanjuju javnost radi ispunjenja vlastitih ciljeva, a u tom kontekstu i protiv piromana. S obzirom na to da su okolnosti nastanka svih požara vrlo slične te da je nedvojbeno vidljiva veza između termina nastanka požara i događanja na političkoj sceni (izbori 2014. te 2017. godine) koje dodatno koreliraju s političkim zahtjevima i kritikama usmjerenima prema Gradu Zagrebu i njegovim institucijama, dana 18. lipnja 2018. C.I.O.S. d.o.o. podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za izazivanje opasnosti za imovinu većeg opsega. Do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju na podnesenu kaznenu prijavu.”

Učestali požari

“Šokirani smo i s gnušanjem odbacujemo insinuacije koje su se pojavile u javnom prostoru da sami, radi ostvarenja neke navodne dobiti, podmećemo požare. Želim naglasiti da C.I.O.S. grupacija nikad nije naplatila naknadu štete od osiguravajućih kuća, što je kod pojedinaca bila glavna špekulacija o mogućem razlogu za učestale požare. lako je riječ o zanemarivoj količini nastalog opožarenog materijala u odnosu na ukupno zaprimljenu količinu otpada na lokaciji Jankomir (0,2%), trošak zbrinjavanja opožarenog materijala daleko je veći od troškova redovitih procesa obrade otpada na lokaciji radi plasmana dobivenih sirovina i zbrinjavanja ostataka iz procesa obrade.

Upravo zbog svega navedenog, pozdravljamo inicijativu zastupnika Renata Peteka da se od nadležnih institucija zatraže službeni rezultati očevida i pokrenutih istraga, kako bi se konačno utvrdilo tko u stvari stoji iza (podmetanja) učestalih požara na Jankomiru”, konstatira Petar Pripuz, čije tvrtke ostvaruju prihode veće od četiri milijarde kuna. Njegova najveća kompanija, u kojoj je predsjednik uprave, C.I.O.S. ima više od 1300 zaposlenih, a obrađuje oko 700 tisuća tona otpada.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI