PULMOLOG IZ KB DUBRAVA: ’Testiramo manje, zato imamo manje oboljelih…Zabava u bolnici? Izoliran slučaj, neće se ponoviti’

Pulmolog iz KB Dubrava, Saša Srića gostovao je na N1 te se osvrnuo na samu zabavu na istoj koja je prošlog tjedna pomalo i šokirala javnost. Saznalo se kasnije kako je zabava u ovoj covid bolnici organizirana u svrhu odlaska jedne medicinske sestre, no ono što je na istoj bilo upitno to je pridržavanje epidemioloških mjera. Ono se naime nije provodilo.

“Imamo puno veći problem, nego javni i medijski linč i odlučivati o nekim kaznama. Treba vidjeti što je uopće bila namjera. Bojim se da u pozadini ove priče stoje i neke druge stvari”, rekao je Srića pa dodao: “Može se posumnjati da je možda netko nezadovoljan dolaskom nove ekipe u rukovodstvo bolnice. Ne znam samo zašto se moralo posezati za ovakvim načinom”.

“Nije primjereno i vjerujem da se neće ponavljati. Ne bih išao u stroge kazne, vjerujem da se radi o izoliranom slučaju, koji se neće ponoviti”, ističe potom.

Upitan o post covid sindromu od kojeg je nedavno preminuo 11-godišnjak, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj ističe kako pacijenti koji su preboljeli covid prijavljuju bol u mišićima i produženi umor.

“Što je bila opsežnija upala pluća i teža klinička slika, to su trajnije posljedice po pluća kod pacijenata koji su preboljeli bolest. Kod pacijenata ostaje i dugotrajni kašalj. To nam ukazuje da trebamo napraviti kontrolnu radiološku funkciju, da bi se vidjelo je li došlo do oštećenja plućne funkcije”, tvrdi.



Dodaje i kako se o post covid sindromu kod djece malo zna. “Treba reagirati ako se pojave simptomi poput visoke temperature, naglih bolova u trbuhu i povraćanja. Kod djece se može razviti covid, ali na svu sreću, uglavnom razvijaju blaže kliničke slike”, govori.

Naposljetku, osvrnuo se i na najvažniji alat protiv pandemije, cjepivo. Problem je, tvrdi, što je odobrenje AstraZenece negdje zapelo, a Hrvatska je ovog cjepiva naručila najviše.

“Ako bude doista imala malu učinkovitost kod starijih osoba, to bi moglo predstavljati veliki problem, jer upravo u predstojećem razdoblju trebaju na red doći pacijenti stariji od 65 godina”, govori pa komentirajući rusko ili kinesko cjepivo, o istima navodi kako se malo toga u njihovu slučaju zna.

“Ako bi takvo cjepivo prošlo tu strogu provjeru i kontrolu, ne vidim zašto se ne bih cijepio, ali ti uvjeti moraju biti zadovoljeni”, tvrdi.

U konačnici, dotaknuo se i sve češćeg slučaja zaštite od virusa od strane građana, a to je nošenje dvostruke maske.

“Definitivno postoje dokazi da dvije maske bolje štiti od jedne. I jedna kirurška maska štiti, a sigurno je da se zaštita udvostručuje nošenjem dvije kirurške maske”, rekao je.

Govoreći o broju zaraženih u Hrvatskoj, Srića je rekao da se testira manje te da je zato i broj zaraženih manji. “Sigurno je u stvarnosti više zaraženih”, smatra. “Je li došao novi soj virusa ne možemo znati, ali da se klinička slika kod nekih pacijenata puno brže razvija i da dolazi do urušavanja, to je nešto što nas brine”, tvrdi. Dolazak novog soja, smatra, neminovno je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI