Pulmolog Samaržija: Bit će sve više mladih koji imaju teške forme bolesti

Gostujući u Dnevniku HTV-a, akademik Miroslav Samaržija opisao je situaciju s koronavirusom kao ‘igru velikih brojki’.

Veliki broj bolesnih donosi široki raspon kliničkih slika i stupnjeva težine bolesti, pojasnio je. Rekao je kako kod virusnih upala pluća, što je osobito vidljivo kod koronavirusa, nema pravog lijeka, postoji ih nekoliko, ali učinkovitost im je niska. Za respiratore kaže da slabo djeluju na virusne pneumonije, uz njih je visoka smrtnost, prenosi HRT.

Što se tiče sve većeg broja zaraženih osoba srednje dobi, Samaržija je rekao: “Budući da se blaža ili teža klinička slika može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, logično je da će biti sve više mladih ljudi koji imaju teške forme bolesti”.


Naglasio je da se u bolnici liječi 10-ak posto oboljelih, 90% ih se liječi uglavnom kod kuće i među njima je sve više težih oblika bolesti.

Osvrnuo se na masovno testiranje, kaže da je to odlična stvar radi brze dijagnostike, izolacije i samoizolacije i treba ih se puno raditi. O tome da se odmah krene s tim, kaže da u ovom trenu nije trenutno uvjeren u njihovu svrsishodnost. Naglasio je kako to treba biti usklađeno s cjelokupnom slikom Hrvatske.Komentirao je Kolonu sjećanja u Vukovaru riječima: “Svi oni koji će doći u Vukovar moraju imati na umu da moraju imati širu društvenu odgovornost, jer sukladno tome će biti više socijalne i fizičke distance. Uvjeren sam da je sama epidemiološka situacija dobro procijenjena”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI