RELAKSACIJA MJERA Ovo su mjere koje na snagu stupaju 1. veljače

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Hrvatska vlada u četvrtak je održala 40. sjednicu.

Na dnevnom redu su bile informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te aktualnom stanju vezanom za potres.

Osim toga, na sjednici je donesena odluka o usvajanju “Programa dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije”.

Članovi Vlade razgovarali su o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji te izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Na početku sjednice je premijer Andrej Plenković rekao kako je u srijedu obilježen Dan sjećanja na holokaust.



Rekao je kako je epidemiološka situacija vrlo dobra. “Zahvaljujući odgovornosti građana, ali i mjerama u poziciji smo da od 1. veljače popuštamo mjere, ali u dva segmenta. Jedan je da učenici od 5 do 8. krenu u školu, a drugo je dopuštanje sportskih aktivnosti koje se događaju vani na zraku, ali i neke individualne aktivnosti. Mjere će se revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije”, naglasio je Plenković.

Još je jednom zahvalio svim službama i ostalima koji su angažirani na saniranju šteta od potresa.

Podsjetio je da je ovoga tjedna bila konferencija o energetici gdje se razgovaralo o tzv. zelenoj tranziciji. U petak je važan događaj za hrvatsku energetiku i diverzifikaciju dobave plina jer će biti službeno pušten u rad LNG terminal Plomin-Omišalj.

Ministar Tomo Medved je rekao kako je u razdoblju od 21. do 28. siječnja proveden niz aktivnosti na potresom pogođenom području. “Tijekom ovog tjedna 288 smještajnih objekata je postavljeno. Trenutno je 112 kontejnera i 23 mobilne kućice na skladištu u Lekeniku, a najavljena je isporuka 451 kontejnera. U državne stanove je privremeno zbrinuto 59 obitelji”, istaknuo je Medved.

U kontekstu Vladinih odluka i mjera, gospodarstvenicima na tom području je omogućeno niz mjera. Među brojnim aktivnostima, izdvojio je kako je cijepljeno 78 osoba koje su zbrinute u vojarni. Nakon mjera koje se provode u pogledu donošenja Zakona, u ponedjeljak, 1. veljače će se održati sastanak vezane uz upute o postupanju u vezi uklanjanja objekata koji sada smetaju, a uništeni su u potresu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI