Spašavao životinje u mladosti, danas spašava glavni grad: Ovo je političar koji se ne ustručava otvoriti goruće teme u Zagrebu!

Tomislav Kristo/Cropix

Portal 7dnevno donosi vam zanimljivu priču o političaru koji se bori za glavni grad Hrvatske! 

Svi oni koji aktivno prate zagrebačku političku scenu, čuli su za njega. On je jedan od najglasnijih kritičara gradonačelnika Bandića i aktualne vlasti, koji se o problemima Zagrepčana ne libi govoriti, iako mu to ponekad možda donese više štete nego koristi.

U ležernom razgovoru, Renato mi nabraja tko je sve podnio tužbe protiv njega u posljednje vrijeme. Nije im se baš sviđalo što o njima govori, zaključujemo u razgovoru. Objašnjava mi da su njihove tužbe reakcija na njegovo otkrivanje problema u javnom prostoru o kojima stalno progovara, a koje su potkrjepljenje dokumentacijom na kojoj Renato Petek i njegov tim neumorno rade, kako bi građanima Zagreba, ali i Hrvatske ukazali na korupciju, sukobe interesa te pogodovanje određenim elitama, a na štetu svih nas…

Renato Petek rođen je 1973. godine u Zagrebu. On je oporbeni zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, jedan od najaktivnijih i najglasnijih kritičara dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te njegove svite koja već godinama ‘drma’ zagrebačkom političkom scenom.

Oko politike se aktivirao 2009. godine, kao potpora u kampanji pokojnom profesoru Josipu Kregaru. Tih godina, Petek je djelovao kroz svoju udrugu koja je promicala građansku političku kulturu. U zagrebačku gradsku skupštinu ulazi 2017. godine umjesto Kregara i od tada postaje jedno od najpoznatijih lica zagrebačke političke scene.



“Nemam ja ništa protiv Milana Bandića, ali grad ne može funkcionirati na način na koji je on to zamislio”, objašnjava mi Renato.

Njegove kritike često ne sjednu baš najbolje niti gradonačelniku, niti njegovim ljudima od povjerenja, pa mu zbog toga pristižu i tužbe.

“Sustav nije dobar, stvari se mijenjaju stihijskim odlukama”, objašnjava mi Renato zbog čega često otvara teme koje se nitko drugi ne otvara.

“Niti jedna tema nije zabranjena, iako su mi mnogi rekli da ne otvaram teme otpada i žičare”, kaže mi.

Pitam se osjeća li kada strah zbog svega toga.

“Ne bojim se”, odgovara mi. “Nekada su ljudi koji su progovarali o takvim stvarima dobivali batine”, nadodaje kroz smijeh, pa kaže da je u svojoj političkoj karijeri primio i neke prijetnje koje je prijavio policiji.

No, politika je Peteku drugi posao. On je, naime, zaposlen u financijama u jednoj tvrtki za kontrolu roba. Na poslu imaju razumijevanja za njegovu politiku, baš kao što razumijevanja ima i njegova obitelj te prijatelji.

Ponekad nije lako, priznaje mi, no baš zbog te podrške uspijeva sve.

Voli putovanja i klasičnu glazbu…

“Imate li vi uopće vremena za sebe kraj posla i politike”, pitam ga. Odgovara da ima.

Kada ne radi i kada nije u politici, Renato voli putovati s obitelji, obilaziti prirodne znamenitosti, nacionalne parkove, parkove prirode i slično.

Od napornih dana opušta se uz glazbu, a posebno voli klasičnu glazbu. Ljubav prema toj glazbi gaji od malena, a jedna od stvari koju nismo znali o Peteku je da je završio osnovnu glazbenu školu u Samoboru, gdje je učio svirati harmoniku. Svirao je i u harmonikaškom orkestru, s kojim je pohodio brojna natjecanja.

“Bili smo jako uspješni na tim natjecanjima”, prisjeća se Renato.

Renato i njegova obitelj veliki su obožavatelji životinja. Uz psa Bobija, kojeg je njegova kćer dobila preko udruge, Petekovi u kući imaju zamorce, kornjače, nimfu, hrčke, guštera

“Pas se zove Bobi Megi, moja kći koja ima Aspergerov sindrom dobila ga je preko udruge. Inače, zanimljivo je da je Bobiju “kum” Bandić”, smije se Petek pa objašnjava: “Bandić ga je donio u udrugu i nakon obuke, Bobi je došao kod nas”.

Životinje su njegova ljubav od davnina, Naime, Renato je nakon završene osnovne škole upisao srednju veterinarsku. U periodu kada je obavljao praksu, bavio se spašavanjem životinja.

“Skupljali smo životinje s ceste, tko je mogao uzeo bi roditeljima automobil i vozili bismo nađene životinje kod Antuna Ponoša. On je snimao napuštene životinje te ih udomljavao u svojoj emisiji Kućni ljubimci. Stalno smo vozili životinje kod njega”, prepričava mi još jednu zanimljivu crticu iz svojeg život. Od veterinarske škole je odustao, no ljubav prema životinjama, ali i prirodi je ostala.

Zanimljiva kampanja

Petek i ovih dana ima pune ruke posla. Naime, jedan je od kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, a svoju je kampanju već započeo.

I to kakvu kampanju! Jedinstvena je, unikatna i posebna. Ured mu je kombi, a jedan od prvih performansa koje je napravio u sklopu kampanje bilo je postavljanje fotelja diljem Zagreba. Misteriozne fotelje koje su se pojavljivale po gradu drugi su pristup kako politici, tako i kampanji. Renato smatra da je prošlo vrijeme da političari samo sjede u kancelarijama.

“Te fotelje znače: ‘Odmori se Milane, sjedni! Gledaj kako se grad treba razvijati’”, pojašnjava mi.

Petek aktivno gradi mrežu po gradskim četvrtima, na terenu je, a uskoro će i predstaviti svoj program za kandidata. On će Zagrepčankama i Zagrepčanima predstaviti tim koji ima rješenja za probleme koji muče stanovnike Zagreba.

Inače, prema provedenim anketama, Petek je drugi najpopularniji političar u Zagrebu. I ono što je posebno zanimljivo – iako ga mnogi svrstavaju u ljevici, po svojoj je vokaciji zapravo politički centar.

Njegovo neumorno pomaganje građanima kroz djelovanje u gradskoj skupštini, ali i brojnim udrugama, učinili su ga prepoznatljivim i poznatim i na nacionalnoj razini. On je ona vrsta političara koji se ne libi ući u srž najtežih i najkompliciranijih problema te ih jasno i glasno artikulirati u javnosti. A Zagreb definitivno treba takve ljude…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI