Republika Hrvatska donirala Crnoj Gori 10 tisuća doza cjepiva u borbi protiv koronavirusa

Crnogorskim zdravstvenim vlastima uručena je u petak donacija od 10 tisuća doza cjepiva AstraZenece koje je toj zemlji donirala Hrvatska što će pomoći procesu masovnog procjepljivanja stanovništva.

Uručujući donaciju, privremeni otpravnik poslova hrvatskog veleposlanstva u Crnoj Gori Tomislav Pavković rekao je da je ona izraz solidarnosti prema svim građanima Crne Gore, što je jedna od temeljnih europskih vrijednosti koju Hrvatska želi promovirati na području zapadnog Balkana i okruženja i time poslati poruke o dobrobitima članstva u EU-u.

Hrvatska vlada ranije je donijela odluku da Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Kosovu donira 50 tisuća doza cjepiva AstraZeneca i na taj način iskaže solidarnost sa zemljama regije.


Crnogorska ministrica zdravstva Jelena Borovinić Bojović zahvalila je hrvatskom državnom vrhu i svim građanima Hrvatske na vrijednoj donaciji, koja će, kako je kazala, pomoći procesu masovnog cijepljenja u Crnoj Gori.

U toj je zemlji do sada cijepljeno skoro 250.000 stanovnika, a gotovo polovica njih je potpuno imunizirana s dvije doze cjepiva.Crnogorski institut za javno zdravstvo objavio je da je broj aktivnih slučajeva u toj zemlji manji nego u 18 država članica Europske unije, te da je broj cijepljenih u postotku veći nego u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Bugarskoj.

Tjedni prosjek novoregistriranih slučajeva infekcije na dnevnoj razini je 30, odnosno 2,39 posto od broja testiranih, dok je od covid-19 virusom inficirano ukupno 520 osoba.

Crna Gore je početkom godine bila u vrhu liste zemalja u Europi po broju aktivnih slučajeva i novozaraženih.

Prvih dana ožujka crnogorske zdravstvene vlasti uvele su restriktivne epidemiološke mjere koje su bile na snazi pet tjedana.

Sredinom travnja počelo je ukidanje epidemioloških mjera, a trenutno je na snazi obavezno nošenje maski unutar  javnih ustanova i trgovina, ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći, te zabrana okupljanja preko 50 osoba na otvorenom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI