RUPE KOJE STANOVNICIMA TJERAJU STRAH U KOSTI: Mještani pričaju o čovjeku koji je otišao u polje s plugom pa nestao tako što je propao u zemlju

Nakon stravičnog potresa koji je pogodio područje Sisačko-moslavačke županije, selo Mečenčani suočava se s još jednim velikim problemom – rupama u zemlji kojih se do sada otvorilo oko 90. Mečečani se nalaze na krškoj podlozi, pa su se zato baš tamo na površini od 10 kvadratnih kilometara i nigdje drugdje iz čistoga mira pojavile rupe koje bi bilo ispravnije nazvati urušnim vrtačama ili sufozijskim jamama, kaže dr. sc. Davor Ljubičić, koordinator geotehničara u Stožeru za otklanjanje posljedica potresa na Baniji za Globus.

No, nisu samo rupe one koje su se pojavile nakon potresa. Od neobičnih prirodnih pojava ima i rasjeda iz koji izvire pijesak, a koji se zovu likvefakcije, a tu su i brojna klizišta koja su nakon potresa prilično aktivna.

Rupe u zemlji koje poprilično plaše stanovništvo došli su pogledati i stručnjaci iz Slovenije.

Ljubičić kaže da se ljudi ne moraju bojati da će propasti u zemlju, odnosno da će se tlo pod njima iznenada otvoriti ili im progutati kuću.

Geolog dr. sc. Tvrtko Korbar s Hrvatskoga geološkog instituta kaže da je njegovo mišljenje da je velika vjerojatnost da je uslijed velikih potresa duž rasjeda došlo do izdizanja plinova – sumporovodika – koji su uzrokovali ubrzanu koroziju vapnenca koji se nalazi ispod tla na kojem se nalaze Mečenčani.



“Vapnenačka stijena sklona je koroziji ili okršavanju – to znači da se stijena otapa. Kada se stijena otopi, zemlja se uruši”, veli Korbar za Globus pa nadodaje da su na širem području Petrinje, u zoni tog regionalnog rasjeda, na geološkoj karti su zabilježeni prirodni izvori sumporovodika, koji u manjim količinama nije štetan za ljude.

“Ako nema sumporovodika, otapanje vap­nenca ide sporo. No s dotokom tog plina, proces je puno brži i može biti opasan za ljude jer se može dogoditi da čovjeka iznenada, pod navodnicima, proguta zemlja”, smatra Korbar pa nadodaje da pretpostavlja da je sav plin iscurio u danima iza potresa, a sada bi trebalo pratiti promjene razine podzemnih voda.

Docent na Zavodu za geotehniku zagrebačkog Građevinskog fakulteta dr. sc. Mario Bačić kaže da su vrtače su nepredvidive. “Može doći do nepredviđenih urušavanja i pojave novih. Zemlja može naglo propasti”, ističe jedan od geotehničara koji nekoliko dana u tjednu volontira na Baniji.

“Kroz dugi niz godina podzemne vode, ali i procjedne vode koje dolaze s površine, otapaju kršku stijensku masu koja se nalazi na dubini od 4 do 15 metara. Kako se površinska voda procjeđuje kroz materijal koji se nalazi iznad krša, ona ga ispire u kršku stijensku masu koja je puna pukotina i šupljina u kojima završava taj materijal. Preduvjeti za nastajanje tih vrtača su već postojali, ali je potres ubrzao cijelu proceduru i pojavile su se urušne vrtače koje su u svjetskoj literaturi evidentirane kao najopasniji tip vrtača jer ne postoji deformacija na površini tla koja bi bila alarm, odnosno koja bi unaprijed ukazala da se nešto događa ispod površine. Stanovnici Mečenčana kažu da su se vrtače otvarale i prije potresa. Od njih smo čuli i priču koja se prenosi s koljena na koljeno o čovjeku koji je otišao u polje s plugom i nestao da bi se poslije pričalo da je propao u zemlju”, otkriva Bačić za Globus.

Na ovim su se područjima vrtače i prije pojavljivale, no ne tako brzo i tako velike. Stručnjaci koji istražuju ovu neobičnu pojavu kažu kako ih sve treba istražiti, ali i vidjeti ima li opasnosti da se kakva iznenadna vrtača otvori negdje u blizini kakve prometne infrastrukture.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI