SANDRA BENČIĆ O RADU VLADE: ‘Kako je moguće da nakon godinu i pol nemamo pomake?’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Sandra Benčić iz platforme Možemo! za N1 je komentirala današnju sjednicu Sabora na kojoj je premijer Andrej Plenković podnio izvješće o radu vlade, postupcima Vlade za vrijeme koronakrize i oko obnove oko potresa.

“Reakcije premijera u posljednje vrijeme dosta su neočekivane, može se primjerenije reagirati na kritike. Relacije između premijera i parlamenta su te da ga parlament bira i da on odgovara. Problem ovakvog načina izvještaja, da on podnosi izvještaj o radu Vlade bez da im možemo postaviti pitanja, a on ne mora odgovoriti na govore koje imamo”, komentirala je zastupnice te dodala da će tri velike krize, Agrokor, COVID kriza i postpotresna kriza, biti njegovo političko naslijeđe.

“U svemu se pokazalo da nema organiziranog i kvalitetnog odgovora države na takve krize”, rekla je.

Benčić je istaknula da nakon godinu i pol dana u Zagrebu i nakon godinu dana na Baniji nemamo nikakve vidljive pomake te postavlja pitanje da ako premijer govori o velikim uspjesima, zašto se onda povećavaju iznosi MORH-u, zašto se oduzimaju topli obroci ljudima na Baniji, zašto se ljudi ne premjeste iz kontejnera u bolji smještaj.

“Ako nam to tako dobro ide, pitam se kako je moguće da nakon godinu i pol nemamo pomake. Premijer na to pitanje nema odgovor. Za privremeni smještaj postoje novci iz Fonda solidarnosti. Iz fondova nismo potrošili gotovo ništa, novci se slabo koriste”, upitala se zastupnica.



Na pitanje jesu li moguće manipulacije oko raspodjele sredstava koja nisu sredstva Vlade, nego EU fondova, rekla je da nitko to ne može znati jer nije dobiven odgovor gdje taj novac je i u kojem je iznosu.

Benčić se nada da se nije trošilo na druga pitanja, jer da je to bi bio razlog za ostavku Vlade.

Nakon komentiranja sjednice Vlade skrenula je pozornost na poziciju grada Zagreba u odnosu na lokane samouprave.

“Zagreb se potpuno drugačije tretira od drugih lokalnih samouprava. Kad govorimo o glomaznom otpadu, pitanje gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, posebno u Zagrebu, jedno je od najtežih pitanja s kojima se suočavamo jer su tu akteri i sa strane države i privatnog sektora koji imaju jake interese da zadrže pozicije. Najavili smo, to radimo, da ćemo vratiti Čistoći sustav otpada. Za to treba vremena”, izjavila je i osvrnula se na reakciju države nakon potresa:

“Od početka nakon potresa bilo je jasno da se nije organizirala pomoć građanima, da se nije krenulo u raščišćavanje ruševina, da se nije donio zakon koji je trebao regulirati samo pitanje financiranja i zamjenskog smještaja. Da ne govorimo o situacijama gdje se nije osigurao bazični okvir kojim bi se ubrzala obnova… Kad gledamo prijedloge izmjene Zakona, čak i oni instrumenti koji su postojali, da će dio troškova građanima pokriti država, i to se čak briše. Čini mi se da, kad bi postojala politička volja da se Zagreb i Banija obnove, da bismo mi to već vidjeli”.

Na kraju razgovora Benčić je komentirala i situaciju s koronavirusom i velik broj zaraženih. Smatra da je premijerova taktika u borbi protiv korone kriva.

“Jer da je ta taktika dobra, ne bismo bili na dnu ljestvice po procijepljenosti u EU-u. Mora se mijenjati taktika, a i ljudi. Stožer ne može biti komunikator Vlade prema građanima jer građani u njih više nemaju povjerenja zbog nedosljednosti i iznimaka. Mislim da treba naći nove komunikatore, stranački neobojane, stručnjake, liječnike… Stožer je u potpunosti politički instrumentaliziran.”

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI