SDP SA ŠIŠLJAGIĆEM ŽELI ZAUZETI OSIJEK: Bivši glavaševac nova je Grbinova nada za Slavoniju

Faceook Vladimir Šišljagić

Prvi test za novog predsjednika SDP-a Peđu Grbina, riječi su to kojima se u najvećoj oporbenoj stranci opisuju nadolazeći lokalni izbori, koji bi uistinu za novog šefa mogli značiti pitanje opstanka.

Osim toga, u Partiji se na te nadolazeće izbore gleda i kao na one koji će uvelike odlučivati o političkoj opstojnosti stranke. Već se sada u SDP-u na račun Grbina mogu čuti kritike, mnogi smatraju da se u Saboru nije uspio nametnuti kao vođa oporbe, po njihovu mišljenju, tu je ulogu preuzela njegova protukandidatkinja s unutarstranačkih izbora Mirela Ahmetović, čijim su djelovanjem i javnim nastupima kolege ugodno iznenađene.

Opisuju je kao mladu, sposobnu i britku ženu, koja vrlo elokventno predstavlja svoje stavove te se čini kako je ona danas jedina prepoznatljiva SDP-ova saborska zastupnica uz sveprisutnu Sabinu Glasovac. Uz to što socijaldemokrati analiziraju svoje uspavane zastupnike, u ovoj se stranci intenzivno vijeća o kandidatima za lokalne izbore, bolna je točka socijaldemokrata Zagreb, u kojem im se kao kandidat nudi Gordan Maras.

Prvi čovjek zagrebačke organizacije SDP-a u kampanju je samoinicijativno već krenuo najavljujući rušenje Milana Bandića, a mnogi u SDP-u Grbinu zamjeraju to što nije na vrijeme rekao Marasu da stane na loptu i odustane od kandidature jer mu ni unutarstranačka interna anketa ne daje nikakve šanse za pobjedu, pa čak ni za solidan plasman.

Dapače, po toj anketi Maras je tek na trećoj poziciji, a ispred njega su i Bandić i Tomislav Tomašević koji uvjerljivo vodi. Slijedom toga u SDP-u se kao jedna od mogućih opcija nametnula potpora Tomaševiću, no i oni koji ne podržavaju Marasa smatraju kako je to za stranku opasna, a možda i pogubna akvizicija, koja bi do kraja ogolila sve slabosti Partije pa dio njih kao kandidata predlaže Joška Klisovića, koji navodno za taj angažman baš i nije zainteresiran.



Slabe šanse

Kada bi izostanak adekvatnog kandidata za Zagreb bio jedini SDP-ov problem, to bi u ovoj stranci već nekako preživjeli i prihvatili, no čini se da će nestranačke kandidate socijaldemokrati morati potražiti i u nekim drugim sredinama.

U pregovore s nestranačkim kandidatima Grbin je već poslao svoje ljude od povjerenja u Zadru, gdje su za pregovarački stol sjeli s nekadašnjim Mostovim saborskim zastupnikom Markom Vučetićem, on je u svojem gradu poznat kao ugledni filozof, a navodno bi uz SDP mladog Vučetića trebalo podržati nekoliko drugih stranaka, međutim, odluka o tome trebala bi biti donesena tek početkom iduće godine.

Grbinova je velika ambicija nakon tri desetljeća maknuti HDZ s vlasti u tome gradu, no smatra da tu ne treba ići s ideologijom, već da treba istaknuti kandidata koji će privući mlade ljude i mobilizirati mlađe biračko tijelo te tu kao rješenje vidi baš nestranačkog Vučetića, koji se, doduše, ideološki može opisati kao ljevičar. To vjerojatno i jest jedan od razloga zbog kojih se lokalni SDP-ovci ne namjeravaju buniti protiv njegove kandidature koja bi se bez previše polemike trebala usuglasiti i u Predsjedništvu stranke.

S druge strane, SDP-ov potencijalni kandidat za gradonačelnika Osijeka već je usijao strasti u najvećoj oporbenoj stranci. Naime, u osječkoj organizaciji SDP-a spekulira se o pregovorima s bivšim županom i nekadašnjim HDSSB-ovcem Vladimirom Šišljagićem, koji im se navodno nudi kao kandidat na izborima za gradonačelnika Osijeka.

Šišljagić navodno planira biti nestranački kandidat, no za ozbiljniji rezultat potrebna mu je šira potpora i stranačka infrastruktura pa svoju priliku vidi u SDP-ovoj slabosti. S druge strane, krivca za tu svoju slabost osječki SDP-ovci prepoznaju u svojoj najpoznatijoj članici Biljani Borzan koja ih je, kako kažu, ostavila na cjedilu te se u cijelosti posvetila svojoj europskoj karijeri pa SDP sada mora razmišljati i o kandidatu kojega je na političku površinu izbacio Glavaš jer svi ostali koji su im na raspolaganju ionako nemaju prevelike šanse u okršaju s HDZ-ovim Ivanom Radićem, kojega socijaldemokrati navode kao primjer ozbiljnog rada na stranačkim kadrovima. HDZ, naime, godinama ulaže u Radića te ga politički profilira, dok slavonski SDP osim Biljane Borzan i Domagoja Hajdukovića nema ni jednog poznatog člana, upitno je bi li i Hajduković postao poznat da ljetos u medije nije dospio zbog obiteljskog nasilja i da se na njega nakon toga nije obrušio HDZ-ov Ante Sanader.

Posustali kadrovi

O tome koliko im kadrovski fali snažnih, značajnih i sposobnih ljudi, osječki SDP-ovci govore još od parlamentarnih izbora, kada im je kao nositeljica liste u četvrtoj izbornoj jedinici poslana Sabina Glasovac, koja je uistinu porijeklom Našičanka, no cijelu je svoju političku karijeru izgradila u zadarskoj organizaciji.

Kada je zadarski SDP nije kandidirao na svojim listama, vodstvo stranke karijeru ove prepoznatljive zastupnice spašava postavljajući je za nositeljicu liste u četvrtoj jedinici. Gdje smo tu mi, s razlogom se pitaju u osječkom SDP-u, kako onda, tako i sada kada se po stranačkim kuloarima proširila priča o suradnji s doktorom Šišljagićem.

Upućeni svjedoče kako će se i Predsjedništvo SDP-a o njegovoj kandidaturi teško usuglasiti, no unatoč tome, potvrđuju kako doista jesu u kontaktu s bivšim županom, s kojim bi konkretne razgovore tek trebali povesti. Neki kažu da bi upravo Borzan trebala biti glavna u dogovaranju ove iznenađujuće suradnje pa podsjećaju da se SDP jedno vrijeme opirao i suradnji s Ivicom Vrkićem koji je trebao biti Karamarkov kandidat za predsjednika Republike pa su se na koncu uspjeli usuglasiti, a vrijeme je pokazalo da je Vrkić ideološki bliže Partiji nego Karamarkovu HDZ-u.

Dio SDP-ovaca iz Osijeka smatra da bi na lokalnim izborima trebali podržati aktualnog Vrkićeva zamjenika i njihova kolegu Borisa Piložotu, no s druge strane, on navodno nema ambicije za preuzimanje grada, dok su istovremeno procjene s vrha stranke da on nema šanse za ostvarivanje značajnijeg rezultata.

Oni koji poznaju Šišljagića kažu da se tom čovjeku nepravedno pripisuje stigma desničara, on je zapravo profil političara s centra, podjednako je blizak i onima s lijeve, ali i s onima s desne fronte, umjeren je i konkretan kandidat koji u Osijeku uživa solidan ugled, a osim toga, mnogi podsjećaju da je vrlo važno u kontekstu lokalnih izbora u Osijeku pratiti djelovanje Škorina Domovinskog pokreta, koji će ondje jamačno imati nekog značajnog i utjecajnog kandidata koji bi račune mogao pomrsiti objema velikim strankama. U Škorinim redovima oko kandidata za gradonačelnika Osijeka još su prilično zagonetni, no naglašavaju kako je to utrka u koju ulaze s posebnom dozom borbenosti i entuzijazma jer smatraju da je Osijeku potrebno vratiti stari sjaj te oporaviti taj zanemareni i zapušteni grad.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI