ŠEF UGP-a POSLAO PORUKU VLADAJUĆIMA: ‘Ovo popuštanje mjera jasno diskriminira jednu skupinu’

Vlada RH održala je 40. sjednicu, a na dnevnom bilo je popuštanje mjera koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako situacija povoljna i da imamo sedam puta manje aktivno zaraženih.

Najavio da će tako popuštanje mjera ići u dva smjera. Prvi se odnosi na škole, a što znači da će se i učenici od petog do osmog razreda vratiti u školske klupe dok se drugi odnosi na tjelesne aktivnosti i to one koje se odvijaju vani.

Iako je bilo riječi o otvaranju teretana i fitness centara te popuštanju ugostiteljima kojima bi se omogućilo da prodaju “kavu za van”, Vlada se ipak nije odlučila za taj potez.

Razočaravajuća je to odluka za prvog čovjeka Udruge Glas Poduzetnika (UGP) Hrvoja Bujasa koji se zalagao da se poduzetnicima omogući rad umjesto da primaju državnu pomoć.



“Pomalo i očekivana odluka koja jasno diskriminira privatni sektor. I dalje je zabranjen rad teretanama kao i ugostiteljima”, kaže nam Bujas.

Nema ozbiljnijeg popuštanja mjera od 1. veljače što znači da će vlasnici teretana i ugostitelji morati čekati novi datum, a to je 15. veljače.

“Razočaravajuća je to odluka ne samo za nas poduzetnike nego i za vladajuće. Riječ je o apsolutno nepravednoj praksi”, kaže Bujas.

Naravno, ne isključuje ni nove pregovore s Vladom i Nacionalni stožerom civilne zaštite jer traže više informacija, odnosno žele znati kada će moći početi s radom. No, prvo trebaju utvrditi zajednički stav.

“Mi ćemo kao udruga poduzetnika, razgovarati sa svim neovisnim partnerskim udrugama i inicijativama. Tek nakon što sjednemo zajedno ćemo vidjeti daljnje korake”, tvrdi Bujas.

Na pitanje o mogućem novom prosvjedu u organizaciji UGP-a daje kratak i znakovit odgovor.

“Sve opcije su otvorene”, zaključuje

Podsjetimo, UGP je već početkom siječnja tražio od vladajućih odgovore na neka pitanja jer su poduzetnici već devet mjeseci u neizvjesnosti. Upozoravaju kako sve više ljudi završava na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a trenutan broj nezaposlenih porastao je na 160 tisuća.

Iz udruge tvrde kako potpore za očuvanje radnih mjesta neće spasiti poslovanje tvrtki niti će omogućiti oporavak gospodarstva te da su poduzetnici opet prepušteni sami sebi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI