Seizmolog Fiket: Mi smo najavljivali da će serija potresa nažalost potrajati i da su mogući potresi i preko magnitude 5 prema Richteru

Jutros u 7.49 seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Petrinje.

Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je V-VI stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj, objavila je Seizmološka služba.

“Mi smo najavljivali da će serija nažalost potrajati i da su mogući potresi i preko magnitude 5 prema Richteru”, rekao je seizmolog Tomislav Fiket u emisiji HRT-a.

Osvrnuo se i na jučerašnji potres magnitude 2.7 u Remetama. Rekao je da on pripada ožujskom epicentralnom području te da se nada da je on još samo jedan u nizu zagrebačke serije.

Na pitanje je li iznenađujuće što su dva različita rasjeda aktivna, što je inače rijetkost, rekao je kako je nezgodno što se to dogodilo u kratkom periodu, ali da nije neuobičajeno. Dodao je i da je seizmološka aktivnost pojačana na širem području Hrvatska, ali i okolice.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI