ŠEKS DIGAO BURU! PALIĆ I PETERNEL UPOZORAVAJU: ‘Biranje predsjednika u Saboru dovelo bi do političke trgovine!’

Obljetnica je 30. godina od donošenja prvog Ustava Republike Hrvatske, odnosno takozvanog “Božićnog Ustava”. Ustav i njegove odredbe više su puta mjenjane a podsjetit ćemo da su najveće promjene u Ustavu provedene 2000. i 2001. kad je Hrvatska iz polupredsjedničkog prešla u parlamentarni sustav demokracije.

Jedan od glavnih kreatora tog povijesnog Ustava Vladimir Šeks danas je opet potegnuo pitanje nove promjene Ustava o kojoj je već nekoliko puta govorio. S naglaskom na ovlasti predsjednika koje bi želio smanjiti, kao i sami njegov izbor koji bi umjesto neposrednog izbora građana prebacio u Sabor. Zalaže se za “takozvani” njemački izbor predsjednika kojeg bira tamošnja Savezna skupština. Više puta se oko ovih pitanja već našao u sukobu i žestokoj polemici  sa predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Mi smo za komentar ovih Šeksovih izjava i ideja zamolili ustavnog stručnjaka  Matu Palića upitavši ga koliko su te ideje o promjeni Ustava uopće moguće i realno izvedive.

“Upoznat sam s izjavama i prijedlozima gospodina Šeksa, i formalno su te izmjene moguće, ali pitanje je koliko su izvedive jer za bilo kakve promjene Ustava potrebna je dvotrećinska većina svih zastupnika u Saboru”, istaknuo je Palić za Dnevno.

“Pitanje je zapravo ako bi se te predsjedničke ovlasti i ukinule tko bih  potom preuzeo? Tada bi Vlada imala očito još jači i veći utjecaj nego do sada”, kaže ustavni stručnjak Palić. “Drugo je pitanje što bi bilo s imenovanjem glavnog ravnatelja SOA-e i obavještajne zajednice, kao i s tim tko bi onda bio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga”, pita se Palić.“Mogućim izborom predsjednika Republike u Saboru dovelo bi sasvim sigurno do političke trgovine među političarima  i sve zajedno ne bi održavalo volju naroda i to zasigurno ne bi bilo dobro rješenje. Stoga je ovaj neposredni izbor za predsjednika Republike puno pravedniji”, jasno je poručio Palić.

Na pitanje o tome koliko je zapravo taj njemački sustav izbora predsjednika Republike u Hrvatskoj kojeg zagovara Šeks provediv Palić je bio nedvosmislen u odgovoru:

“Savezna Republika Njemačka se po ustroju sasvim razlikuje od nas, kod njih uloge županija imaju Savezne pokrajine koje su potpuno drugačije ustrojene i uređene od naših županije i imaju sasvim druge uloge i ovlasti. Dovoljno je pogledati tamošnje rasprave u njemačkom Bundestagu i naših u Saboru i sve će vam biti potpuno jasno” poručio je Mate Palić u razgovoru za 7Dnevno.

I na sličnom tragu, odnosno da je ideja o mjenjanju ovlasti  predsjednika odnosno ukidanju istih nije dobra ideja smatra i politički komentator Igor Peternel.

“Sasvim sigurno bi ovi prijedlozi koje je izložio Šeks, o izboru predsjednika Republike dovele do velike političke trgovine u našem Parlamentu čemu se već više puta svjedočili i sve skupa ne bi imalo nikakav politički kredibilitet niti volju naroda”, ističe Peternel. “Vlada, odnosno premijer imao bi tada još veće kancelarske ovlasti unatoč tome što je sadašnji premijer izabran  uz neveliku podršku hrvatskih građana i birača”, prisnažio je Peternel u kratkoj izjavi za 7Dnevno.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI