ŠEKS JE MESIĆA KRIVIO ZA PRALJKOVU SMRT: Zašto dva doajena godinama ratuju?

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Zaiskrilo je posljednjih dana prilično ozbiljno između dvaju doajena hrvatske politike Stipe Mesića i Vladimira Šeksa i to nakon što je bivši predsjednik u intervjuu za Nacional komentirao odnose između Šeksa i pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. U tom svojem razgovoru Mesić je ispričao kako Šeks, dok je Tuđman bio živ, nije mogao dobiti nikakvu visoku funkciju jer im je pokojni presjednik rekao kako je od francuske obavještajne službe doznao da su se u Parizu susreli Šeks i Mato Meštrović te su kovali plan o tome da Šeks preuzme HDZ, a da se Meštrović kandidira za predsjednika. Prema Mesićevim riječima, Šeksa je bilo nezgodno napasti pa su on i Josip Boljkovac predložili da ga pošalju u Lepoglavu gdje ima nekoliko dobro opremljenih vila s poslugom koje su služile za smještaj kad u posjed dolaze ministri ili strane delegacije.

“On je rekao da je bio u Parizu, ali je sve ostalo demantirao. Doduše, da mu je Mato Meštrović nešto govorio, ali da je on to odmah odbio. Kada je Šeks otišao, Tuđman je rekao: ‘Dobro, ostavit ćemo ga neka tamo čeka, samo ne smije više nastupati. Vidjet ćemo kako će proći izbori. Ako mi dobro pobijedimo, nešto ćemo mu dati, ali nikad nikakvu čelnu funkciju’. I zato, dok je Tuđman bio živ, Šeks nije mogao do visokih pozicija. Plenković njega previše uvažava jer valjda misli da je on imao velik utjecaj na Tuđmana. On nije imao nikakav utjecaj na Tuđmana. Nije mogao u njegovoj vlasti doći na vrh”, ispričao je Mesić u intervjuu na kojega je Šeks burno reagirao tvrdeći kako Mesić laže, ali i da je istina drugačija.

– Mesić je kazao da me Tuđman sklonio u Lepoglavu, no radi se o sljedećem: u siječnju ili veljači ’90. bio sam u Parizu kako bih osnovao ogranak HDZ-a. Tamo sam se sreo s Meštrovićem, koji je bio predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća. Ponudio mi je da će u Strasbourgu u EP-u organizirati da održim predavanje o novim demokratskim gibanjima u Hrvatskoj, Sloveniji, Jugoslaviji… Pristao sam, a neposredno prije ulaska u EP, u jednom bistrou, Meštrović mi je kazao da Amerikanci žele da ja, a ne Tuđman budem predsjednik Hrvatske. Rekao sam da to ne dolazi u obzir i da je Tuđman taj koji ima sva potrebna svojstva da bude predsjednik, a ne ja. Rekao sam da je Tuđman taj koji ima pedigre i znanstvenika i političara i antifašiste, i jedina je prava osoba koja može ostvariti hrvatsku slobodu – ispričao je Šeks uz ostalo demantirajući bivšeg predsjednika s kojim ionako godinama nije u najboljim odnosima. Jedne prigode u intervjuu za Novi list Šeks je ustvrio kako je Mesić  na  posredan način ogovoran za smrt Slobodana Praljka.

”Mesić je u svojim brojnim istupima branio tezu Haškog tužiteljstva da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, zajedno sa šestoricom bivših dužnosnika Herceg-Bosne, provodili udruženi zločinački pothvat u odnosu na BiH. Prvostupanjska haška presuda u ovom slučaju, u svibnju 2013., u velikom se dijelu temeljila na Mesićevim tvrdnjama koje on nastavlja zastupati”, objasnio je Šeks u opsežnom intervjuu  i podsjetio da je Mesić ‘širom otvorio arhivu Ureda predsjednika bez ikakvog ograničenja, samo da bi, što je više moguće, kompromitirao Tuđmana’. Bivši predsjednik na te osobne Šeksove napade progovorio je pak u ranijem intervjuu za Nacuional gdje je iznio svoje viđenje Praljkova čina u Haagu. “Shvatio sam da je to davno prije odlučio i pripremao, o čemu govori i podatak da je prije dosta vremena napisao i oporuku i oproštajno pismo. Dakle, to nije odluka donesena na mah, nego je pripremljena. On je htio poslati poruku da je presuda nepravedna i da se ne osjeća krivcem za ratne zločine. To je bila njegova poruka”, rekao je Mesić za Naciona te kazao kako nema namjeru polemizirati ni s kim tko gradi spomenik ‘perući vlastitu biografiju, a možda ipak i savjest’. ”Šeks bi trebao biti svjestan činjenice da je, izričući tu ničim potkrijepljenu optužbu protiv mene, preuzeo izravnu, a ne posrednu odgovornost za sve što bi mi se moglo dogoditi. Od njegovih optužbi nemam se potrebu braniti niti to želim i imam razloga”, rekao je Mesić na Šeksove optužbe i dodao kako je tim samo htio skrenuti pažnju sa “svojih problema”.

Na Šeksove tvrdnje da je lažno optuživao Hrvatsku, Mesić  je kazivao da Šeks možda ne razumije što znači biti svjedok na sudu. “Svjedok ne smije biti ni na čijoj strani… već na strani istine i tako sam se ja uvijek postavljao, da govorim istinu”, rekao je bivši predsjednik. Bivši predsjednik, kojeg se u proziva i kao nekoga tko nije želio Hrvatsku ili veleizdajnika, opisao je činjenicu, koju oni koji ga prozivaju za takvo što ili ne poznaju ili ignoriraju. Radi se o susretu s bivšim njemačkim ministrom vanjskih poslova Hansom Dietrichom Genscherom i dogovaranju priznavanja Hrvatske. Za taj sastanak nije znao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, a sastanak je dogovrio Mesićev prijatelj Božo Dimnik, a za njega je znao još samo Janez Drnovšek, koji im je osigurao put do Bonna, koji je u to vrijeme još uvijek bio njemačka prijestolnica. “Dimnik mi je pričao kako je u srpnju 1991. bio u društvu s Genscherom i Helmutom Kohlom te su oni rekli da se vrlo teško može očekivati da zapadne zemlje priznaju Sloveniju i Hrvatsku, jer bi to značilo da bi se odjednom na ovom prostoru stvorilo sedam novih država… Kad mi je Dimnik to ispričao, pitao sam ga može li on mene privatno upoznati s Genscherom da mu ja pojasnim situaciju i on je to sredio”, rekao je Mesić.



“Objasnio sam mu da je moj stav da u Jugoslaviji nije moguć novi politički dogovor jer je Jugoslavija izgubila sve integrativne faktore, Tito je umro, partija se raspala, a armija je prešla na stranu Miloševića i pretvorena je u srpsku vojsku… Rekao sam mu da je jedini izlaz u tome da Njemačka i druge zemlje priznaju Hrvatsku i Sloveniju, a da će nakon toga i druge republike ostvariti svoju samostalnost”, rekao je Mesić, između ostaloga.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI