Situacija nije bajna: Novog gradonačelnika Zagreba dočekat će brojni problemi među kojima i prazna blagajna

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Što će dočekati novog zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, teško je sve pobrojati, a još je manje za očekivati da će uspjeti takve stvari u skorije vrijeme riješiti. Naravno, treba dati vremena i biti optimističan u narednom periodu kako bi stvari mogle sjesti na svoje mjesto.

Dosta će se u samom početku očekivati od Tomaševića da nešto napraviti, nešto veliko, ali to je opet jedna nerealna činjenica. Prvo što je i sam gradonačelnik izdvojio, treba sjesti s SDP-om kako bi mogli formirati koaliciju koja će osigurati većinu u gradskoj Skupštini, a onda krenuti u razgovore s brojnim pročelnicima grada Zagreba.

Sam je izdvojio kako smatra da je 27 pročelničkih ureda previše za jedan grad kao što je Zagreb, pa bi smanjenje na nekih 15 ureda bilo optimalno, ali opet treba vidjeti kakvi su ugovori, koliko mandati traju. Primjerice, Pavle Kalinić je nedavno izjavio kako je njegov ugovor validan još najmanje tri godine te da ne namjerava podnijeti ostavku.


Kumulirani gubitak Grada je gotovo 1,38 milijarde kuna, i to je stanje koje bi moglo dočekati novu gradsku upravu predvođenu Tomislavom Tomaševićem. Kao jedan od prvih koraka gradonačelnik Tomašević najavljuje upravo reviziju financija, a neslužbeno se doznaje da bi razgovori o financijama s novim gradonačelnikom mogli početi već krajem ovog tjedna.

Iako je Grad Zagreb prošlu financijsku godinu okončao bez većih problema ta slika nije realna s obzirom na to da je lani država Gradu Zagrebu dala beskamatne pozajmice u ukupnom iznosu od oko 400 milijuna kuna, od čega 300 milijuna kuna na rok do kraja ove godine.“Treba biti realan, ubuduće će trebati povući i neke nepopularne poteze kako bi se financije stabilizirale” kažu poznavatelji financija u Gradu Zagrebu, piše Jutarnji list.

Predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, Ljubo Jurčić, za N1 televiziji rekao kako je napravljena i revizija.

“Do kraja travnja je napravljena revizija, nema tu nekog subjektivnog osjećaja, nego se gledalo jesu li rezultati odgovarajući, jesu li papiri uredni. Revizor može staviti primjedbu na neke stvari, ali su sve transakcije knjižene. Uvijek je pitanje jesu li postojale transakcije koje mogu biti koje nisu u knjigama, dakle revizori to moraju pitati Upravu. Pitali su i sve su transakcije knjižene. Pitanje je knjiže li se neke transakcije kao financijski ili operativni leasing. Zagreb je najprije prodao tramvaje, pa ih uzeo u leasing da mu ne bude tako veliko opterećenje”, rekao je Jurčić.

Na pitanje o 200 milijuna kuna tekućeg gubitka u Holdingu, Jurčić je rekao da je planirano 13 milijardi i 500 milijuna kuna prihoda, a rashodi su oko 13 milijardi.

“Suficit će nastati prodajom imovine, Gredelja, Zagrepčanke itd. Lokalna društva u Zagrebu ne mogu se mjeriti kao druga trgovačka društva, radi se o političkoj instituciji. Ovdje su u zadnje vrijeme porasli troškovi, a smanjili se prihodi. Očekujem da će gubitak biti oko 100 milijuna kuna”, dodao je Jurčić, za N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI