2. siječnja Dan žalosti! Minutom šutnje odana počast svim poginulima u potresu!

Na dnevnom redu, među ostalim, bit će riječi o jučerašnjem razornom potresu u Petrinji.

Premijer Andrej Plenković još će jednom ponoviti kako će Vlada iz proračunskih zaliha usmjeriti 120 milijuna kuna interventne pomoći potresom razorenim područjima.

Na početku je minutom šutnje odana počast svim poginulima u potresu.

Premijer je rekao kako članovi Vlade izražavaju sućut obiteljima poginulih te izražavaju žaljenje zbog ozlijeđenih osoba

“U subotu, 2. siječnja bit će Dan žalosti u Hrvatskoj”, rekao je Plenković.



Zahvalio se svima na doniranju pomoći unesrećenih, ali je istodobno upozorio građane da pomoć ide organizirano preko Civilne zaštite i bude ravnomjerno organizirana i dođe do svakog sela i mjesta. Upozorio je i na lažne račune te pozvao građane da budu oprezni prilikom uplate donacija.

Podsjetio je i kako su u utorak ukinute propusnice između županija, ali ponovno upozorio na pridržavanje epidemioloških mjera.

“Tijekom siječnja očekuju se javni pozivi za obnovu, a sredstva su u visini pet milijardi kuna za područja stradala u potresu. Danas će Hrvatsku posjetiti Janez Lenarčič, povjerenik za krizne situacije EU-a. Nekoliko ministara danas će se uputiti u Petrinju i u svakom trenutku bit ćemo angažirani na pomoći županu i gradonačelnicima”, istaknuo je premijer u uvodu.

Najavio je kako će poslije podne biti još jedna telefonska sjednica Vlade na kojoj će se govoriti o preraspodjeli sredstava za zdravstvo.

Na sjednici Vlade je odlučeno kako će se 120 milijuna kuna iz zaliha državnog proračuna usmjeriti na potresom uništena područja – Sisačko-moslavačku, Zagrebačku i Karlovačku županiju.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat govorio je potrebi angažiranja volontera koji će se prijavljivati putem mrežne kontaktne točke za rad u Sisačko-moslavačkoj županiji. Oni će biti evidentirani na posebnom popisu.

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o jedinstvenom računu Državne riznice na koji će se uplaćivati donacije iz inozemstva, ali i iz zemlje. Rekao je kako je to službeni račun na koji se trebaju uplaćivati financijska sredstva za stradale u potresu. Napomenuo je kako su se već pojavili lažni računi te upozorio građane da ne uplaćuju na njih te ih prijave nadležnim institucijama.

Osim ovih odluka, donesena je još jedna, a to je financijska pomoć Splitsko-dalmatinskoj županiji u visini 3,7 milijuna kuna za poplavu koja se dogodila potkraj studenoga u Vrgorcu.

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je sućut obiteljima poginulih u potresu te zahvalio svim zdravstvenim i ostalim djelatnicima na pomoći i radu. “Evakuirano je 335 bolesnika i korisnika socijalne skrbi uz poštivanje svih epidemioloških mjera”, rekao je ministar.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je rekao kako će se pomoći školama. Za sada je pet škola totalno stradalo u potresu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI