SLIJEDI LI RASKOL SDP-a? ‘Nas 18 nismo kukavice: Glasat ćemo opet isto!’

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Glavni odbor SDP-a odlučio je danas kako izbačeni članovi moraju izaći i iz Kluba SDP-a u Saboru.

Grbin je dobio podršku GO-a i najavio kako će se ista stvar dogoditi onima koji neće poštovati tu odluku. Međutim, njih 18 prema riječima zastupnice Glamuzine namjerava opet glasati isto. Na tragu toga, postavlja se pitanje je li SDP pred raskolom?

Jedan od poznatijih članova, Domagoj Hajduković poručio je kako će braniti svoja načela pod cijenu da ga izbace iz stranke. Komentirao je kako je nesretan nakon današnje sjednice.

“Mislim da javnost treba znati. Nakon današnje sjednice sam žalostan. Potrošili smo dan utvrđujući ono što smo već znali, da se Statut i druge stranačke odluke trebaju poštivati, a nismo pričali o nekim bitnim stvarima za stranku i Hrvatsku, nismo razgovarali o događajima u Splitu, stranačkim politikama, o rejtingu, nego smo utvrđivali da se Statut mora poštivati. Svi znamo da se mora”, rekao je Hajduković.

Sve je komentirala i Katica Glamuzina.



“Odluku Glavnog odbora sam iščitala na način da oni koji je neće poštivati ‘lete’ iz stranke. Zaključci su bili nepotrebni jer nitko ne dovodi u pitanje da se moraju poštivati načela stranke i programske smjernice”, rekla je saborska zastupnica SDP-a Katica Glamuzina, nakon što je Glavni odbor donio zaključke koji nalažu da su svi SDP-ovci u predstavničkim tijelima dužni provoditi odluke tijela stranke.

Kaže između ostalog kako nisu izneseni nikakvi dokazi protiv njih te da 18 zastupnika koji su glasali protiv izbacivanja nisu kukavice te da će glasati opet isto.

Nakon što je Glavni odbor stranke izglasao većinom glasova da svi članovi SDP-a, zastupnici i vijećnici moraju provoditi odluke tijela stranke te da će im se u suprotnom izreći stegovne mjere, predsjednik SDP-a Peđo Grbin gostovao je u večernjoj emisiji Dnevnika HTV-a.

Grbin uporno inzistira na izbacivanje članova, a članovi odbijaju poslušnost. Nakon Glavnog odbora, poruke zastupnika su bile iste. “Opet ćemo glasati protiv izbacivanja, nismo kukakice”

“Nije ovo bitka, niti raskol u SDP-u. Odluka koju je danas donio Glavni odbor pokazuje da u SDP-u postoji visoki stupanj jedinstva oko toga kako se SDP treba voditi, kako se sa SDP-om treba upravljati, a prije svega što SDP treba zastupati. SDP je danas odlučio da ne možemo stati na stranu onih koji gledaju samo svoj privatni interes, samo svoju saborsku fotelju, mjesto predsjednika u nekom saborskom odboru, već gledamo ono što je interes jedne političke opcije. To je opcija koja se bori za određene vrijednosti u društvu, vrijednosti solidarnosti, pravde i demokracije”, rekao je Grbin u središnjem Dnevniku HTV-a.

Rekao je kako će ekipa koja negira ovu odluku nastaviti sama.

“Danas smo otvorili vrata svakome da prihvati odluke središnjeg dijela stranke i da zajedno s nama nastave voditi politiku SDP-a. Oni koji odbiju provoditi politiku stranke i koji sami donesu odluke da će zastupati pojedinačne, partikularne i privatne interese, oni ne mogu zastupati stranku, oni ne mogu biti dio tima, dio ekipe i nastavit će sami”, rekao je Grbin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI