Šostar: Vrhunac epidemije mogao bi biti u drugoj polovici studenog

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Brojka oboljelih danas je mnogo manja nego što je bila jučer, praktički prepolovljena. Ni meni to nije jasno – nije stvar u testiranjima, mi smo jučer obavili 1240 testiranja i prešli smo 90.000 testiranih u NZJZ. Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”.

Na pitanje idemo li prema vrhuncu, rekao je kako je sada to vrlo teško prognozirati jer svi relevantni čimbenici i vrhunski znanstvenici prognoziraju da bi vrhunac mogao biti u drugoj polovici studenog.

“Vidjet ćemo. Situacija je ozbiljna i moramo se ozbiljno pridržavati mjera. Kada sve skupa gledamo, čekamo što će država ili grad učiniti za nas. Do kraja tjedna ćemo pokrenuti kampanju da vidimo što stanovnici Zagreba mogu učiniti sami za sebe”, rekao je Šostar za HRT.

Promovirat će, pojasnio je, boravak u prirodi, zdravu prehranu za podizanje imuniteta koja će biti dostupna svima – nutricionisti već rade na tome, a na webu će se to zvati “imuno-kuhinja”. Šostar kaže i kako sami trebamo raditi na sebi, ne samo čekati hoće li nas virus zahvatiti. Po tjelesnoj aktivnosti smo na samom začelju EU-a i ljude žele izvesti van, rekao je. Minimalno koristimo, dodao je, prirodne resurse u gradu Zagrebu.

Dio stručnjaka kritizirao je Šostara kada je prošli tjedan najavio velike brojke, njegove procjene su bile prilično točne. Tada je rekao da imaju više od 8.000 kontakata od kojih bi 25-30% moglo biti pozitivno na koronavirus, nije rekao da će to biti u jednom danu.Za velike brojke u Zagrebu kaže da su “daleko iznad onoga što je mogao sanjati u najcrnjim snovima”. Pojasnio je kako nije točno da je rekao da će u jednome danu biti oko 2.500 zaraženih, već da će se od ovih 8.000 kontakata vrlo brzo pozitivirati oko 2.500 pozitivnih, što se pokazalo točnim.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI