SPRIJEČENO MASOVNO OKUPLJANJE MLADIH: Policija rastjerala okupljene zbog novih protuepidemijskih mjera!

Dvadesetak zagrebačkih policajaca te komunalnih i prometnih redara u noći sa subote na nedjelju patroliralo je trgom ispred HNK i tako onemogućilo masovno okupljanje mladih koje se tamo održavalo posljednjih pet mjeseci.

U subotu su na snagu stupile nove protuepidemijske mjere Stožera civilne zaštite, u kojima  je zbog povećanog broja zaraženih koji se bilježi u Zagrebu i Hrvatskoj, preporučen, među ostalim, nadzor neformalnih okupljanja na javnim površinama, kao i nošenje maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu.

Nakon što se na Trgu Republike Hrvatske posljednjih pet mjeseci svakog vikenda, a nekad i tijekom tjedna, održavalo neformalno okupljanje više stotina, pa i tisuću mladih, sinoć je do jedan u noći trg gotovo u potpunosti bio prazan

Iz zagrebačke policije Hini su potvrdili da su u noći sa subote na nedjelju provodili pojačani nadzor okupljanja oko HNK i to zbog nove odluke stožera.

“U noći sa subote na nedjelju policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s komunalnim i prometnim redarima i djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite, u skladu s odlukom Stožera civilne zaštite, obavili su pojačani nadzor neformalnog okupljanja u užoj zoni Trga Republike Hrvatske”, kazali su za Hinu iz policije.



Policija je tako rastjerala mladiće i djevojke, koji su, kao i proteklih mjeseci, na trg oko HNK i sinoć dolazili oko ponoći. Mladi su se samo kratko zadržali na trgu oko HNK, a neki koji su mu prilazili s očitom namjerom da tamo ostanu, noseći alkohol i zvučnike, nisu se libili ostati zbog prisustva policije.

U policiji tvrde kako su postupali preventivno, s obzirom na broj okupljenih, a s ciljem sprječavanja mogućeg narušavanja javnog reda i mira kao i održavanja komunalnog reda.

“Tijekom nadzora građani su usmeno upozoravani u situacijama kada je uočeno nenošenje zaštitne maske i nepridržavanje propisanog razmaka”, kažu i dodaju da tijekom nadzora nisu nisu utvrđene povrede Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira niti drugih propisa.

Ovo je prvi put da je policija organizrano nadzirala okupljanje. Ranijih mjeseci reagirali su samo intervencijama na pozive građana, a kako su prije dva tjedna potvdili Hini, u 50-ak intervenicija napisali su svega šest prekršajnih prijava.

Okupljanje nisu nadziral niti dan ranije, u petak, kada se prema izjavama nekih od sinoćnjih sudionika prekinutog okupljanja, tamo nesmetano održalo okupljanje, iako u znatno manjem broju nego ranije.

Premda je u nedavnim polemikama oko okupljanja mladih dobar dio hrvatske javnosti bio za to da se ono zabrani tvrdeći da nanose štetu zgradi i okolišu oko HNK, bilo je i onih koji su imali razumijevanje za noćno druženje mladih, budući da drugih sadržaja baš i nemaju.

Tako je sociolog Dino Vukušić nedavno izrazio mišljenje da bi zabrana kao posljedicu imala stvaranje kontraefekta i rasta bunta kod mladih.

Nejasna mu je i javna hajka oko okupljanja, iako je priznao da bi infrastrukturna podrška grada, u smislu javnih WC-a, bila pomogla održavanju reda. Kao jednu od pozitivnu strana okupljanja naveo je i to što su mladi odlučili koristiti javni prostor, jer ga u Zagrebu nedostaje u njegovom iskonskom sadržaju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI