SSSH POZIVA VLADU DA REAGIRA NA RAST CIJENA GORIVA: ‘Hrvatskoj treba odgovorna Vlada koja zna upravljati kriznim situacijama’

Ilustracija

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvao je u utorak Vladu da hitno donose mjere za ublažavanje negativnog utjecaja povijesnog poskupljenja goriva na gospodarstvo i životni standard građana te spriječiti još veću inflaciju, piše HRT.

“Rast cijena goriva prati i rast cijena transporta, hrane i stanovanja, što predstavlja snažan udar na građane koji sve teže spajaju kraj s krajem, u državi u kojoj više od pola milijuna građana ima plaću nižu od 6000 kuna”, upozorio je SSSH.

Trošarine i PDV prema podacima tog sindikata čine oko 60% cijene goriva uz čiji rast cijena rastu i prihodi države od PDV-a pa je u takvim okolnostima, zaključuju, sasvim racionalno i opravdano tražiti smanjenje trošarina. Ocjenjuju da smanjenjem trošarina ne bi došlo do značajnijeg gubitka prihoda države.

Upozoravaju da opći rast cijena počinje predstavljati ozbiljan makroekonomski poremećaj, neodrživ za gospodarstvo, a uz to povećava rizik od siromaštva za golem broj građana koji već hodaju po rubu egzistencije te snažno ukazuje na potrebu povećanja plaća kako bi se ublažio udar na građane i očuvao postojeći standard.

“Hrvatskoj treba odgovorna Vlada koja zna upravljati kriznim situacijama i sad je trenutak da pokaže je li tome dorasla”, poručio je SSSH.



Na dan kada je cijena goriva u Hrvatskoj narasla na najviši iznos u povijesti pitaju dokad Vlada misli izbjegavati odgovornost i svojim nedjelovanjem ugrožavati svoje građane od siromaštva te što se mora dogoditi i koliko gorivo mora poskupjeti da Vlada reagira.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI