Statičar o štetama u Banovini: Vjerujem da 45.000 prijavljenih oštećenih objekata nije realno

U Petrinji najprije treba srušiti objekte koji su i sada opasni, posebice zato što tlo i dalje podrhtava. Rušenja su počela, no koliko bi sve to moglo potrajati, teško je procijeniti. O tome ovisi i početak obnove.

Prijavljeno je 45.000 oštećenih zgrada, a nije obrađena još ni polovina.

“Inženjeri su odradili strašan posao, u odnosu na grad Zagreb kad smo u konačnici imali 25.000 procjena, vjerujem da ćemo ovdje već sutra imati 20.000. Tih 45.000 prijavljenih, vjerujem da nije realan broj. U Zagrebu smo imali 42.000 procjena, ali je bilo puno duplih, tako da mislim da ćemo i ovdje raščistiti tu šumu procjena”, rekao je u Dnevniku HTV-a statičar Josip Atalić.

Hoće li baš svi objekti s crvenim oznakama biti za rušenje, kaže da je to glavni nesporazum i da je odgovor – ne.

“Vidio sam dokument i uskoro će ga izdati Ministarstvo graditeljstva u kojem će biti točno propisano što sve treba, kao što su formalno pravna pitanja, treba izdati kratki elaborat i tek onda se može pristupiti rušenju”, dodaje.



Kada se može očekivati početak organizirane obnove, ističe da treba najprije riješiti hitne mjere, a onda će se pristupiti, kako navodi, strategijskom rješenju.

“Teško je reći je li rok do kraja godine i najprije treba riješiti situaciju na terenu da ljudi ne spavaju u automobilima”, zaključuje Atalić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI