Statičar: Stiglo nam je 500 prijava objekata oštećenih potresom. To će još rasti

Statičar Branko Zlonoga na terenu u Sisku proveo je cijeli dan na procjeni štete od potresa, kako je rekao, volonterski kao i njegovi kolege po struci.

“Došao sam jutros oko osam, pola devet. Prošao sam brzinski po centru grada koji je najugroženiji zbog broja starih objekata na jednom mjestu”, kazao je i generalno procijenio:

“Postoji nekoliko objekata koji su upitne stabilnosti, te jedan kojem je skroz ugrožena stabilnost. Međutim, generalno je centar prošao dobro.”

“Problem u svemu tome je što su, isto kao i u Zagrebu, oštećeni dimnjaci. To je najveća opasnost po građane i nešto što se pod hitno treba sanirati. Sam sustav pregleda pojedinačnih objekata, počet će sutra ili prekosutra”, kazao je.

Petrinja prošla puno gore

Rekao je da je tijekom dana komunicirao s kolegama koji su procjenjivali štetu od potresa u Petrinji:



“Ono što se zna je da je Petrinja prošla puno gore.”

Za cjelokupnu procjenu svih objekata kazao je da on i kolege smatraju da bi se to moglo obaviti kroz dva ili tri tjedna rada. Rekao je da još nije uspostavljen sustav prijava, koji ionako, zbog toga što je riječ često o starijim građanima, nevičnima, modernim tehnologijama, sigurno neće biti isključivo online, nego i preko telefona:

“Bit će uspostavljen sutra, tada ćemo imati podrobniju sliku kakva je situacija.”

Pohvalio je stručnjake iz Zagreba koji su se odazvali u pomoć.

“Do sada je, prema posljednjim informacijama, prijavljeno oko 500 objekata na cijelom području pogođenim potresom. Taj broj raste, ali vjerujem koliko god narastao, da bi se to moglo odraditi u dva tjedna”, kazao je.

Ponovno se pojavilo ono što se vidjelo u Zagrebu

Reporterku N1 je zanimalo u kolikoj mjeri se najnoviji potres može usporediti s onim u Zagrebu.

“Ako pričate o oslobođenoj energiji i intenzitetu, nemam točnu informaciju kakav je točno bio ovaj potres danas, ali mislim da je bio negdje oko petice… Možemo usporediti, recimo, to da je Petrinja bila ugrožena s obzirom na udaljenost od epicentra onoliko koliko je Zagreb bio s obzirom na svoju udaljenost (od epicentra)”, kazao je Zlonoga.

“Ponovo se pojavilo ono što se vidjelo u Zagrebu. Objekti koji su održavani, nisu pretrpjeli značajnija oštećenja, nego prvenstveno kozmetičke prirode. Objekti koji nisu održavani, pretrpjeli su značajnija oštećenja, prvenstveno dimnjaka”, konstatirao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI