STIGAO HLADNI VAL: Snijeg na dalmatinskim otocima, izdan crveni meteoalarm za jug zemlje! Puše jaka i olujna bura

Foto: Maja Santosi /PIXSELL

U većem dijelu unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu bit će djelomice sunčano s temperaturama ispod nule, a na Jadranu od nula do pet, izvijestio je u subotu Državni hidrometeorološki zavod.

U Dalmaciji i gorju bit će pretežno oblačno mjestimice s malo snijega ili susnježice. Uz promjenljivu naoblaku malo snijega sredinom dana i popodne može pasti i u središnjim predjelima, a nošenog burom i podno Velebita.

Vjetar umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u gorju mjestimice jak. Na Jadranu umjerena do jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura većinom između -5 i -1, a na Jadranu od 0 do 5 stupnjeva Celzijusovih.

Upaljen crveni meteoalarm
Izdan je crveni meteoalarm za dio Istre, Kvarner te sjevernu Dalmaciju. Ostatak Hrvatske je u žutoj zoni. Podno Velebita olujna bura s orkanskim udarima, prema noći u jačanju najjači udari vjetra 110 do 180 km/h.

U sjevernoj Dalmaciji vrlo jaka, mjestimice olujna bura, najjači udari vjetra 65 do 130 km/h. Na Kvarneru najjači udari vjetra 65 do 150 km/h. Uz vjetar i iznimno niske temperature.



Baš kako su meteorolozi i najavili, u subotu su se na južnom Jadranu temperature spustile ispod nule, a oko Splita, u Zagori i na otocima pada slabi snijeg.

Kako se doznaje od meteorologa, na Mosoru pada snijeg, a ima ga i na otocima: Braču, Hvaru, Visu, Šolti, kao i u Zagori, te od jutros pada i u Dugopolju.

U Zagori je nekoliko stupnjeva hladnije nego na otocima i uz more gdje su se temperature spustile ispod nule i kreću se do – 2. Rano ujutro je puhala bura, kasnije sa smanjenom snagom.

U Splitu je oblačno, a oko 9 sati je temperatura bila -1 stupanj, a osjet hladnoće -8. Maksimalna temperatura u Splitu danas bi trebala biti tri stupnja i to oko podneva.

FOTO: DHMZ

Sutra se očekuje nešto sunčanije vrijeme, te više temperature do maksimalnih 5 stupnjeva. I dalje će puhati bura, prognozirali su u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Od Danijele Ivanović iz Jadrolinije se doznaje da u splitskom okružju sve ide prema plovidbenom redu. Jutros je katamaran na liniji Jesla-Bol-Split isplovio bez uplova u luku Bol.

Zabrana prometa zbog olujnog vjetra
Zbog olujnog vjetra autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje zatvorena je za sve skupine vozila, a obilazak je državnim cestama preko Karina, Obrovca i Gračaca – DC27 i DC50), izvijestio je u subotu ujutro HAK.

Slab snijeg pada u dijelu Dalmacije, kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale je državnom cestom kroz Gorski kotar – DC3),
Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54) i Paški most.

Na državnoj cesti DC1 Udbina-Klapavice zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) dodatno je zabrana i za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu (DC102) zabrana je prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna zimska oprema u Lici na državnoj cesti DC25 Gospić-Karlobag (D8) te u Dalmaciji na državnoj cesti DC414 Ston-Trpanj.

Na graničnom prijelazu Bajakovo Batrovci na izlaz teretna vozila čekaju tri sata.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su: katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Pula-Zadar, trajektne linije: Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska i Sobra-Prapratno.

Katamaran Ist-Zapuntel-Brgulje-Molat-Zadar u subotu (13.veljače) plovi bez pristajanja u luku Zapuntel.

Katamaranska linija 9603 Jelsa-Bol-Split isploviti će u 7 sati na relaciji Jelsa-Split, bez uplova u luku Bol.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI