STIGAO NALAZ: Poznato što se dogodilo u strašnom ozlijeđivanju djevojčice

Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška sinoć je jednoglasnom odlukom podržalo smjenu ravnatelja Branka Medunića.

Kako se neslužbeno doznaje, resornim ministra Josip Aladrović trebao bi prihvatiti ovaj prijedlog te se imenovati novi ravnatelj.

Ova sjednica je hitna sazvana zbog toga jer se želi istražiti da li je bilo propusta u postupanju odgovornih djelatnika u slučaju.

Prema neslužbenim informacijama, nadzornici Ministarstva su svoj nalaz dovršili u jedan dan. Pročešljali su dokumentaciju te utvrdili cijelu kronologiju iz koje proizlazi da se majka djeteta nedugo nakon poroda, u rujnu 2018. javila centru za socijalnu skrb i zatražila smještaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera.

No, nekoliko dana kasnije sama je napustila sigurnu kuću i vratila se partneru. U studenome iste godine napustila je izvanbračnu zajednicu i otišla svojoj majci, a novorođenče je ostavila na skrb ocu, koji se pak obratio Centru jer se nije mogao brinuti o djetetu.



Voditeljica je, doznaje se, redovito obilazila obitelj. Djevojčica je bila uredna, očešljana, lijepo obučena i urednog razvoja.

No, od početka ove godine roditelji su se počeli žaliti voditeljici nadzora da se dijete počinje čudno ponašati, da ide u regresiju, sve slabije priča. I sama je voditeljica to primijetila te u izvješću iz ožujka ove godine navodi da dijete hitno treba psihologa.

Neslužbeno, Zaključak nadzora je da je biološka obitelj za djevojčicu izvjestan rizik, da je za dijete bilo povoljnije ostati u udomiteljskoj obitelji gdje se dijete dobro adaptiralo i razvijalo te je razvilo snažnu emocionalnu povezanost s udomiteljima, što dokazuje i činjenica da je pri povratku djeteta u obitelj uočena regresija u ponašanju i razvoju djeteta.

Posebno je u Zaključku istaknuto da je voditeljica prilikom jednog posjeta zatekla da se puši gdje borave djeca, što ne ide u prilog odgovornom roditeljstvu. Također, voditeljica je uočila da je dijete jednom prilikom imalo ogrebotinu na licu i plavicu.

Izrečene su i dvije mjere. U prvoj se Centru nalaže da u budućim situacijama kada se jedno dijete izdvaja iz obiteljske sredine, a to dijete ima braću koji ostaju s roditeljima u obiteljskoj sredini razmotri opciju da se i ostala djeca obuhvate mjerom izuzimanja.

Drugom mjerom se naređuje provođenje postupka utvrđivanja odgovornosti radnika i čelnika Centra za socijalnu skrb, koja je, kako se doznaje, već sinoć provedena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI