STIGLE UPUTE ZA LOKALNE IZBORE! Primjenjivat će se poseban režim na biralištima: Donosimo detalje!

Foto:Pixsell

Državno izborno povjerenstvo izdalo je tehničke uputu za glasovanje na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju 16. svibnja ove godine.

Prema uputama, maske će se nositi u zatvorenim prostorijima te će biti obavezne za birače, članove biračkih odbora, promatrače i medije, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra.

Upute su slične kao što je bilo i na parlamentarnim izborima prošle godine.

Članovi BO-a, promatrači, predstavnici medija i dr. ne mogu obavljati svoje dužnosti ako imaju povišenu temperaturu i/ili respiratorne simptome ili su zaraženi sa covidom-19 ili su u samoizolaciji.

Općinsko/gradsko izborno povjerenstvo vodi brigu da biračka mjesta, a bit će ih oko 6500, na njihovu području imaju potrebnu zaštitnu opremu. Dok za glasačke kutije i paravane vrijedi razmak od najmanje dva metra, članovi BO-a moraju međusobno održavati fizički razmak od metra i pol.



Kad birač ne može doći na biračko mjesto zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, njemu dolaze članovi BO-a i omogućuju da svoju dužnost obavi ispred ulaznih vrata u stan, odnosno kuću, a isto vrijedi i ako je birač u samoizolaciji. I jedni i drugi pritom obvezno nose maske, a članovi BO-a i rukavice, te nazuvke na cipelama ako birač ne može doći do ulaza, pa moraju ući u stan/kuću.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI