STIGLI PODACI O MJERAMA: Ove tablice jasno pokazuju tko ima najliberalnije, a tko najstrože mjere unutar Europske unije

Foto: Cropix

Kako su brojke aktivnih slučajeva prvi put pale na razinu onih koje smo bilježili krajem rujna prošle godine, mnogi se pitaju kada je na redu popuštanje mjera. Stožer je jasan, mjere ostaju na snazi barem do 15. veljače, unatoč sve glasnijim porukama pojedinih poduzetnika da žele otvaranje svojih objekata.

“Zdravlje je na prvom mjestu i bez toga sve pada u vodu. Ne smijemo biti nestrpljivi i napraviti krivi potez. Svi svjedočimo o tome što se može dogoditi u kratkom roku. Zato bez žurenje. Moramo naglasiti nove izazove, novi sojevi problemi s cijepljenjem. ali imamo mjere i našu odgovornost. Samo tako možemo pobijediti. Treba naglasiti da smo među liberalnijim zemljama u svijetu i Europi”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Treba imati strpljenja, mjesta za popuštanje nema. Ali nema policijskog sata. Rade trgovine, kina, kazališta, muzeji. Teretane su zatvorene u preko 20 zemalja EU .Kafići su zatvoreni u 24 zemlje. Stalno balansiramo”, kaže ministar.

Čelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također naglašava balans.

“Sve ove poruke koje ste čuli. Sve mjere su tu da zaštite zdravlje i živote ljudi. Mi godinu dana govorimo koliko je ovaj virus opasan. Pokušavamo da taj balans bude održiv. Ja sam vidio brojne izjave da će se nešto otvoriti, a li to nitko nije obećavao niti rekao. Rekli smo da ćemo pratiti situaciju”, rekao je Božinović.



“Pogledajte samo situaciju u Portugalu kojem ostale zemlje šalju pomoć. Stvari se mogu vrlo brzo promijeniti. Mi smo popustili. Nama djeca idu u školu. U nekim državama prosvjeduju jer djeca ne idu u školu. Kod nas je registrirano 215.00 poduzetnika, a zatvorenih je 18.000 što znači da je najveći dio poduzetništva otvoreno. Nerealna mi je situacija da Hrvatska koja ima najliberalnije mjere je u poziciji da zbog toga trpimo kritike koje nisu opravdane. Uzimamo sve u obzir. Jasno nam je da su poduzetnici u teškoj situaciji, ali iza odluka Stožera je uvijek struka”, dodao je.

Kako bi dokazali svoje tvrdnje, Stožer je objavio dokument pod nazivom “Komparativni prikaz mjera na snazi u zemljama EU od 1.9.2020. do 31.1.2021.”. Svrha dokumenta je usporediti mjere na razini EU, a koje govore u prilog tome da mnoge zemlje imaju puno stroži “lockdown”.

Usporedba se odnosi na nužne epidemiološke mjere kao što su ograničeno kretanje, obustava rada pojedinih djelatnosti, ograničenje javnih manifestacija, obveza nošenja maske za lice ili medicinske maske i slično.

“Za razliku od brojnih drugih EU država, Hrvatska u navedenom periodu nije uvodila mjeru ograničenog kretanja (tzv. lockdown) ni tzv. policijski sat, dok su ugostiteljski objekti zatvoreni tek krajem godine”, navodi se u dokumentu.

Foto: Koronavirus.hr

Kao i ugostiteljski objekti, teretane su u Hrvatskoj zatvorene tek krajem godine, dok su tzv. neesencijalne trgovine cijelo vrijeme otvorene, tek s ograničenjem broja osoba u prosincu.

Foto: Koronavirus.hr

Niže je pregled situacije za kulturne djelatnosti te javne manifestacije i događanja koji također pokazuje koliko je Hrvatska kasnije uvela mjere zatvaranja od ostalih zemalja EU.

Foto: Koronavirus.hr
Facebook Comments

Loading...
DIJELI