Stipić o političkoj 2021. godini: PR će se ponovno temeljiti na pobjedi nad koronom i obnovom razrušenih domova, a nije ostvareno ni jedno ni drugo

O tome što nam donosi 2021. godina na političkoj sceni, pogotovo jer se u svibnju održavaju lokalni izbori, razgovarali smo s političkim analitičarem i kolumnistom portala Otvoreno, Tomislavom Stipićem koji kaže kako u Novu godinu ulazimo traumatizirani brojnim nepogodama iz 2020..

“Nedvojbeno je da će ona biti izazovna, što ekonomski što zdravstveno. Obnova pogođenih područja, uključujući i grad Zagreb bit će tempirana baš pred lokalne izbore kao i cijepljenje”, smatra naš sugovornik.

Dodaje kako će obnovu mjesta u Banovini i Grada Zagreba pokušati ispolitizirati HDZ i naravno njihov partner u Zagrebu Milan Bandić.

“Politički PR ponovno će se temeljiti na pobjedi nad koronom i obnovom razrušenih domova, iako koronu nismo pobijedili, a ljudi u Zagrebu nakon devet mjeseci još spavaju u kontejnerima”, podsjeća Stipić i dodaje kako su prije ljudima u Glinu i Petrinju stigli kontejneri iz Beča nego iz naših rezervi.

“Po tome vidimo kako naša država (ne)funkcionira. Očekujem u sljedećoj godini još više socijalizma, poput Plenkovićeve samohvale da država ‘osigurava sredstva’ ili njegovog saborskog zastupnika Čelića koji je najavio osnivanje državne veledrogerije”, kaže naš kolumnist.



Bitka svih bitaka lokalnih izbora odvijat će se u Zagrebu

Stipić kaže kako za rezultate lokalnih izbora ne bi ništa predviđao.

“Koliko god kao nacija pokazujemo visoki stupanj solidarnosti i zajedništva, toliko pokazujemo vrlo niski stupanj odgovornosti prema kažnjavanju lokalnih šerifa i tamanitelja općinskih i gradskih proračuna”, kaže naš sugovornik i dodaje kako će se bitka svih bitaka odvijati u Zagrebu.

“Milan Bandić, uz prešutnu potporu HDZ pokušat će doći do još jednog mandata, a gotovo nemoguću pobjedu možda mu je osiguralo Možemo! s odbijanjem suradnje sa SDP-om. Ipak, nakon dodatnih gafova zagrebačkog gradonačelnika za vrijeme novih potresa, možda progledaju i njegovi dosadašnji podupiratelji”, kaže Stipić.

Dodaje kako Možemo izvan Zagreba i još nekih većih gradova nema razvijenu infrastrukturu i ne može se nadati nekom maestralnom uspjehu, a ako Tomašević ne dobije Zagreb, očekujem totalni raspad njihove koalicije što bi moglo uslijediti nakon međusobnih optužbi.

Smatra i kako su SDP-u su sljedeći izbori biti ili ne biti, a pogotovo njegovom predsjedniku Peđi Grbinu.

“Zagreb je nedosanjani san, Rijeka se ljulja, Osijek i Split ne dišu crveno. Čakovec je pod znakom upitnika ako se kandidira Matija Posavec. Sisak i Koprivnica mogli bi ostati najveći gradovi koje će SDP obraniti. Ako ostanu na dosadašnjem broju gradonačelnika i načelnika, Peđa Grbin moći će biti zadovoljan i s tom bazom krenuti u ozbiljne pripreme za parlamentarne izbore”, smatra politički analitičar.

Ali dodaje kako će za to će trebati puno više ozbiljnog rada i približavanja običnom puku što je SDP nekada radio, a sada im je taj obrazac potpuno stran i preuzet od aktivista iz Možemo.

Most se organizirao, a Domovinski pokret moglo bi čekati razočarenje

Domovinski pokret ozbiljno je krenuo u osnivanje ogranaka po Hrvatskoj, ali na prvi pogled čini mi se da je to napravljeno na brzinu i s deficitom u kadrovima. Ipak, njihovi kandidati borit će se u onim sredinama gdje je HDZ jak i ne isključujem pojedina preotimanja načelnika i gradonačelnika. Međutim, razočaranje nakon lokalnih izbora za Domovinski pokret moglo bi biti i veće nego nakon parlamentarnih što bi bio treći uzastopni poraz Miroslava Škore.

Most se konačno organizirao kao stranka i najviše nade polažu u Marina Miletića. Pomalo mi je neobično da uopće ne spominju Metković, kao da su se pomirili s novim porazom u mjestu iz kojeg su krenuli. Možda je to i dio taktike kako im se taj izgledni poraz ne bi stavljao pod nos pa će ga radije u tišini otrpjeti. No, činjenica je da je Most opstao na političkoj sceni daje im za pravo nadati se nekom rezultatu koji će ih potvrditi i na lokalnoj razini. Bez stranačke infrastrukture i s članstvom od 500 članova ulaze u vrlo neizvjesnu bitku.

Ostale stranke poput dagnji će se prilijepiti za veće partnere blagoslivljajući ponovno političku trgovinu i glad za djelićem vlasti. U svakom slučaju, pred nama je politički intenzivna godina koja neće biti nimalo laka za bratiju na vlasti, ali ako ne budu konstruktivno radili, mogla bi biti vrlo sušna i za oporbu, prvenstveno za SDP.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI