STIPIĆ O RADIKALNOM FEMINIZMU: Prema Veljači muškarci trebaju primati hormone da im narastu sise

Foto: Facebook

Politički analitičar Tomislav Stipić kritizirao je kolumnu glumice te posljednjih godina feminističke aktivistice Jelene Veljače.

Dvaput razvedena Jelena Veljača u kolumni kritizira koncept ravnopravnog skrbništva koju prema njezinom mišljenju mnogi muškarci iskorištavaju za “kontrolu bivše partnerice” te čak “nanošenje boli”.

No Stipić smatra kako takav pristup “borbi za prava žena” uopće nije potreban.

Stipićevu objavu prenosimo u cijelosti.

‘Radikalni feminizam počiva na mržnji prema muškarcima i u svemu vidi mušku zavjeru’

“Kod nas borbu za prava žena vodi Jelena Veljača. Ja bih rekao da ovakav način borbe ženama uopće nije potreban.



Radikalni feminizam počiva na mržnji prema muškarcima jer u svemu vidi mušku zavjeru, “bijele muškarce na poziciji moći” koji o ničemu ne razmišljaju nego kako nauditi i napakostiti ženama. Time polaze i u udruzi “Spasi me”, a Jelena Veljača ovim uratkom dokazuje da je tome tako (na zadnjoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Veljačina ađutantica se okomila na predstavnika udruge za ravnopravno roditeljstvo istim ovim postavkama).

Prema Veljači muškarci bi trebali početi primati hormone da im narastu sise pa da mogu dojiti svoje dijete, ili da im možda naraste vulva i maternica pa da na pola trudnoće dijete presade sebi da postanu dostojni “ravnopravnog roditeljstva”.

‘Zlostavljače bih rješavao na svoj način koji nije za javnost’

Svaki iole normalan muškarac priznat će prvenstveno sebi da se žena puno više daje u majčinstvo jer je to jednostavno tako. Ona nosi dijete, ona ima prvi kontakt s njim, ona ga doji, njezine rane izravno ju povezuju s tim djetetom. I svaki pravi muškarac će priznati da žena doista drži četiri kantuna kuće. Ali to ne znači da su svi muškarci panjevi i da ne doprinose ravnopravnom roditeljstvu na 50 drugih načina.

Zlostavljače i one koji tuku žene i djecu ja bih rješavao na svoj način, nije za javnost. I naravno da pružam apsolutnu potporu borbi protiv nasilja nad ženama. Ali poštovana Jelena, ne možete zbog vlastitih frustracija cijeli muški rod na temelju spola i samo zato što mu biološki nije zadano etiketirati kao neravnopravne u roditeljstvu. Znate kako se to zove? Fašizam, šovinizam, diskriminacija i manipulacija. Sve ono protiv čega se, kao, borite.

‘Ono što je biološki zadano ne može biti razlog za diskriminaciju’

Svako dijete ima pravo na oba roditelja ukoliko roditelji nisu zlostavljači. Pravo djeteta je ispred prava roditelja. I svako dijete ima pravo na što lakše prolaženje rastave roditelja što im mora osigurati sustav. Ima jako puno majki koje se preko leđa djeteta obračunavaju s bivšim muževima i uskraćuju pravo ocu da provodi vrijeme sa svojim djetetom. Ima bezbroj primjera. Je li taj muškarac manje vrijedan da bude ravnopravno sa svojim djetetom jer ga nije dojio? Tko najviše pati u takvoj situaciji? Dijete.

Stvari nisu crno bijele i ne mogu biti. I žene i muškarci imaju svoju ulogu i u roditeljstvu i u kućanstvu. I te uloge ne moraju biti stereotipne i rodno uvjetovane. Muškarac može peglati, prati podove, kuhati. Žena može cijepati drva, bušiti rupe u zidu, lijepiti pločice. Ali ono što je biološki zadano ne može biti razlog za diskriminaciju. Jer bismo onda mogli reći da Veljača ne može biti u potpunosti majka jer se nije samooplodila.
Slažemo se. To reći – bila bi diskriminacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI