Stipić: Ovi izbori su pokazali kako SDP-ovci još uvijek nemaju hrabrosti izabrati ženu za lidericu

“Sve što trebamo znati o današnjem SDP-u stane u dvije slike. Prva je slika dvojice pogubljenih ljudi, potpredsjednika izborne komisije Stjepana Mikulandrića koji je kandidata Ranka Ostojića preimenovao u Rajka i v.d. predsjednika Zlatka Komadine koji je izrekao nekoliko rečenica u kojima nije rekao ništa. Druga slika je više imaginacijska, činjenica da SDP-ovci 9000 glasova broje desetak sati. Za usporedbu, Državno izborno povjerenstvo na izborima izbroji 2 milijuna glasova u 4 sata”, rekao je politički analitičar Tomislav Stipić za Otvoreno.

Dodaje kako je najveći gubitnik ovih izbora je Željko Kolar, miljenik dijela medija kojemu nije uspjela izborna matematika i koji će jako teško će uspjeti stići Peđu Grbina.

“Dodatan udarac Kolaru je i podatak da vjerojatno niti jedan Kolarov sljedbenik neće sjediti u Predsjedništvu. Grbin će imati komotnu situaciju u stranci koju bi mu ipak mogli zakomplicirati odnosi u Klubu zastupnika jer velika većina saborskih zastupnika dolazi iz poražene Bernardićeve struje”, kaže Stipić.

Ostojić je svojom kandidaturom onemogućio Grbinu pobjedu u prvom krugu

Naš sugovornik smatra da ako Grbin ne bude kontrolirao bar polovicu saborskog kluba kako će teško u Saboru nametnuti svoja kadrovska rješenja.

“Ipak, kao i puno puta do sada, trgovina bi mogla učiniti svoje i pretrčavanja će biti neminovna. U tom kontekstu treba gledati i političku budućnost dr. Rajka Ostojića, idejnog tvorca kandidature Željka Kolara koji mu je trebao poslužiti kao paravan za daljnje upravljanje strankom iz sjene. Veliki mag izborne kombinatorike dr. Rajko Ostojić pobjedom Peđe Grbina izgledno završava političku karijeru”, smatra Stipić.



Politički analitičar podsjeća kako je bivši ministar Ranko Ostojić kampanju iskoristio za napade i optužbe na račun Kolara i kako je jedini od svih protukandidata jasno komunicirao kako se Kolar bavi izbornim inženjeringom.

“U neku ruku je i pomogao Peđi Grbinu jer je prokazao svu silu šalabahtera i tako skrenuo pozornost s Kolara i usmjerio birače na sebe. To Grbinu samom ne bi uspjelo. Ironija je u tome što je svojom kandidaturom odnio Grbinu pobjedu u prvom krugu, ali ni to nije izvjesno jer bi neupućeni možda posegli za nepoznatim Kolarom. Ostojić je to u kampanji osujetio i onemogućio”, smatra Stipić.

SDP nema hrabrosti izabrati ženu za lidericu 

Dodaje kako su i ovi izbori pokazali kako u SDP još uvijek nema hrabrosti izabrati ženu za lidericu.

“Iako je Mirela Ahmetović relativno nepoznato lice, u kampanji je imala solidne javne nastupe i poruke, unijela energiju u užasno dosadnu kampanju i nametnula se kao logičan izbor onima kojima je dosta klanova i šalabahtera. Njezin rezultat je solidan ako uzmemo u obzir da su na posljednjim izborima tri žene zajedno osvojile tri puta manje glasova od Ahmetović”, kaže Stipić i dodaje kako ni to nije bilo dosta za ulazak u drugi krug.

Naš sugovornik naglašava kako je SDP bitan za političku scenu u Hrvatskoj i nikome kome je stalo do demokracije ne bi trebao biti ravnodušan nad sudbinom Partije.

“Vrijeme je da se konsolidiraju i da postanu prava oporba HDZ-u jer HDZ bez jake oporbe može raditi što hoće. S obzirom na HDZ-ov koruptivni background to je za hrvatsku demokraciju eutanizirajuće”, rekao je Tomislav Stipić za Otvoreno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI