STIŽE CRNA JESEN! VLADA U PROBLEMIMA: Ovo će pogoditi tisuće Hrvata

ilustracija

“Tsunami ovrha”, scenarij je to kojem bi Hrvatska mogla svjedočiti nakon 18. listopada, kada ujedno ističe moratorij na ovrhe uveden u posebnim okolnostima nastalima zbog pandemije koronavirusa.

Kao što je poznato, prvi tromjesečni moratorij uveden je 17. travnja, a nakon toga je Vlada u srpnju odlučila produljiti rok za još tri tjedna. Bilo je to vrijeme uoči kampanje za parlamentarne izbore, a Vlada pak sada šalje jasne poruke, ni vremena, ni prostora ni sredstava za nove odgode nema. Upućeni tvrde da bi nakon polovice listopada, po isteku drugog moratorija odjednom moglo biti oko 400 tisuća ovršenih građana.

Znaju to vrlo dobro i u Vladi, koja je svjesna opasnosti kakve nosi takva nezahvalna situacija pa se shodno tome sastanči ne bi li se pronašao model po kojem bi se olakšala ova kompleksna problematika.

Jedna od ideja jest mogućnost obročne otplate duga. Međutim, tome su se usprotivili ovrhovoditelji i javni bilježnici, pa su i vladajući od te ideje digli ruke. Stoga se ide k drugoj ideji koja bi značila provođenje ovrha u dva vala, u prvom bi rješavali one zaprimljene u prva tri mjeseca moratorija, a u drugom valu ovrhe stigle u drugom tromjesečju, odnosno između srpnja i listopada te bi se one počele provoditi s prvim danom iduće godine.

Ovrhe koje bi pristigle od 25. listopada odmah bi bez odgode trebale biti stavljene u proceduru, no Vlada se oko ovoga rješenja odlučila pravno osigurati pa se u priču uključilo Ministarstvo pravosuđa koje s javnim bilježnicima dogovara moguću realizaciju tog modela.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI