Što je ostalo nakon gotovo dvadeset godina Obersnela? Mnoga nerealizirana obećanja i milijuni ulupani u Titov Galeb

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prošlo je gotovo dvadeset godina otkako Rijekom upravlja SDP-ov Vojko Obernsel. Najavio je kako se neće kandidarati na lokalnim izborima za gradonačelnika Rijeke, tako će novi gradonačelnik ili gradonačelnica zasjesti na tron.

Gradom je upravljao od 2000-tih godina i prezentirao je svoj osebujan karakter kojim se znao i sukobiti s političkim oporbenjacima.

Kritizirali su lokalni vijećnici Obersnela i zbog dnevnice te mnoštva putovanja, a na meti se našao i zbog sredstava koje je utrošio na obnovu Titova Galeba za što je samo do 2019. godine otišlo 12 milijuna kuna. No, na tome nije stalo, te iste godine Obersnel je vijećnicima poslao proračunski prijedlog zaduženja od 44 milijuna kuna koji se osim u obnovu Galeba trebao uložiti i u rekonstrukciju te opremanje Palače Šećerane. Ugovor za obnovu broda pod zaštitom Ministarstva kulture potpisan je 2019. godine, a cijena obnove popela se na skoro 59 milijuna kuna s PDV-om.


Obersnel je još u prvom mandatu najavio svojim sugrađanima gradnju autobusnog kolodvora, na kojega Riječani čekaju već 20 godina. U Obersnelovim dugovječnim cipelama, potkrala se i kaznena prijava za slučaj Tržnice Rijeka. Iako su pravosudni organi ustvrdili da nema elemenata za kazneni progon ljudi iz vlasti, i dan danas se na tu temu gleda s – dozom rezerve. Dobro upućeni Riječani tvrde, kako je komunalni sektor danas spao na niske grane i u velikim je problemima. U problemima je i javni prijevoz, a Rijeci prijeti i zatvaranje Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina, u koju je ogromna sredstva ulupala i Primorska županija.

Mimo toga, Rijeku muči i demografija, jer grad je, pak, na ispod 130 tisuća stanovnika, a i tom pogledu dio krivice snosi dugovječni gradonačelnik koji je najavljivao, ali ne i realizirao stanove za mlade obitelji… No, iako nije obnovio kolodvor kao što je najavljivao, Obersnel uspješno putuje na sve strane svijeta, pa je od 2016. godine do danas, odradio više od 80 službenih putovanja na koja je otišlo oko 24 tisuće eura, 2215 dolara, te oko 9000 kuna, točnije sve skupa oko 200 tisuća kuna. Na putovanjima je Obersnel proveo preko 212 dana, pa je tako boravio u Sofiji, Roterdamu, četiri je dana bio u Barceloni, pet u Malagi, a posjetio je i Pariz.Posjetio je Obersnel i Tokio, Rigu i Berlin. “Gradonačelnik putuje punih 20 godina, koliko mu traje i mandat. On proračunski novac troši za svoje hedonističko ponašanje. Niti jednog investitora nije doveo u Rijeku, a ni proračun nije profitirao od njegovih putovanja. On se ponaša bahato i troši proračunski novac. Kako mu je ovo zadnji mandat, on se sada – zabavlja. Od siječnja 2016. pa do danas na putu je bio 212 dana i to na vrlo skupim lokacijama, kao što su Šangaj, Tokio, London, Barcelona…”, izjavio je svojedobno HDZ-ov, Hrvoje Burić no njegove izjave Obersnela nisu zaustavile.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI