ŠTO SE KRIJE IZA OVOGA? NOVI POSLOVNI POTHVAT GENERALA: Preuzeo vlasništvo od Keruma! Novce je mogao bolje uložiti, ali njega ne zanima isplativost!?

Prva značajna poslovna transakcija u 2021. godini, tako je u medijskom prostoru opisan poslovni pothvat slovenskog Petrola koji je preuzeo hrvatski maloprodajni lanac Crodux koji je bio u vlasništvu jednoga od najbogatijih Hrvata, umirovljenoga generala Ivana Čermaka. Nakon što je vijest o ovom transferu osvanula na Ljubljanskoj burzi, Čermak je objasnio kako je prodaja maloprodajnog lanca dio njihove poslovne strategije jer se planiraju fokusirati na nove projekte i investicije poput gradnje plinske termoelektrane u Slavonskom Brodu. Čini se, međutim, da je posao s plinskom termoelektranom tek jedan od poslovnih pothvata u koje se Čermak misli upustiti.

Stari znanac

Tako je ovih dana odjeknula vijest da je umirovljeni general od nesuđenoga splitskog gradonačelnika Željka Keruma preuzeo vlasništvo nad restoranom Šumski dvor na zagrebačkom Cmroku, gdje sada planira nova, velika ulaganja. Kako je sam rekao, u pripremi je obnova tog nekoć čuvenog restorana i bivšeg kina Central koje bi trebalo konkurirati europskim noćnim okupljalištima. To da se Čermak zainteresirao za ulaganje u ugostiteljski biznis i nije neka novost, to je već njegov treći pokušaj u dugogodišnjoj karijeri. U tom poslu nastoji konkurirati još od kraja 80-ih i samog početka 90-ih, kada je financijski sudjelovao u otvorenju kultne zagrebačke diskoteke The Best s Micom Kramarićem i manjinskim partnerom, poznatim glazbenikom Tomislavom Ivčićem.

Potom je prije desetak godina u Dubrovniku sa sinom Hrvojem otvorio elitni klub Labirint koji se prostirao na 1400 kvadrata. Tih su godina mediji progovarali o jednom od najljepših dubrovačkih prostora koji gradu donosi bogat glazbeni i zabavni program u klubu s kabareom, restoranom i bistroom s terasom. U adaptaciju prostora Čermak je tada uložio više od milijun i pol eura, na projektu je radio zagrebački arhitekt Hrvoje Lovošević koji je adaptirao Čermakov dvorac, a premda je cijeli grad mjesecima brujao o tom atraktivnom zdanju, ni taj projekt nije se uspio održati. Sada, pak, Čermak sa svojim starim znancem Kerumom, od kojega je svojedobno kupio jahtu, posluje preko tvrtke Distentus, preko koje je i postao vlasnik dviju atraktivnih zagrebačkih nekretnina. Čermakova tvrtka u elektroničkom nadmetanju dala je jedine ponude za bivše kino Central i restoran Šumski dvor, sve skupa 19 milijuna kuna – 7,5 milijuna za kino u Petrinjskoj, a 11,6 milijuna za poslovnu zgradu i dvorište od 1177 m2 na Gornjem Prekrižju 2. Nadmetanje je inače otvoreno 5. svibnja, a zaključeno je 18. svibnja, dok je Čermakova tvrtka ponudu predala 13. svibnja, odnosno tri dana prije izbora na kojima Kerum nije uspio ući u drugi krug. Imovina njegove tvrtke Kerum d.o.o. prodaje se u stečajnom postupku kako bi se namirili vjerovnici, a iz toga proizlazi da iz njegove predstečajne nagodbe s ambicioznim planom oporavka nema ništa.Kerum je otvorio samo jednu trgovinu u Planom koja je ubrzo prestala s radom.

Upitna isplativost

Činilo se sve donedavno da i Čermak prestaje s radom jer je upravljanje operativnim dijelom tvrtke prepustio unuci Lani pa je stoga mnoge iznenadilo to što od Keruma kupuje Šumski dvor. Restoran na zagrebačkom Cmroku Kerum je, pak, kupio na nagovor kontroverznog Miće Carića. Poslije su Kerumu za Šumski dvor nudili tri milijuna eura, a on nije htio popustiti i prodati ga ispod pet milijuna eura, no dugovi su mu izgleda došli do grla pa nije imao izbora. Previše izbora neće imati ni Čermak, u uređenje ovog objekta treba uložiti, prema grubim procjenama, minimalno pet milijuna eura, tvrde oni koji znaju da cijelo zdanje treba srušiti i nanovo podići, i to pod budnim okom konzervatora, što zvuči kao financijski zahtjevan pothvat. Nije to čudno jer riječ je o velikom restoranu s nekoliko soba čiju će rekonstrukciju vjerojatno projektirati Čermakov omiljeni arhitekt Hrvoje Lovošević, no mnogima je ipak upitna isplativost te investicije jer bi se, primjerice, za taj novac mogao kupiti veliki hotel u Opatiji.

No Opatija generala zasad ne zanima, a to što je pokazao zanimanje za Šumski dvor velika je stvar za Grad Zagreb jer je riječ o zdanju koje predstavlja povijesnu baštinu pa je sjajno da će netko s financijskom pozadinom kakvu ima Čermak uložiti u projekt vrijedan ukupno više od 50 milijuna kuna koji bi trebao biti kvalitetno i sigurno završen. Šumski dvor, koji je godinama bio devastiran kao gradsko ruglo, za Čermaka nije investicija u kojoj gleda isplativost, nego ponajprije nešto što će učiniti za Zagreb i što će ostati kao neka vrsta njegova spomenika. Zanimljivo je to što je Kerum posljednjih godina prostor disko-kluba Opera iznajmljivao poznatom splitskom ugostitelju Slobodanu Matendi i čuvenom hvarskom političaru Pjerinu Bebiću, i to praktički besplatno, odnosno za cijenu rate kredita koji je on otplaćivao za taj prostor. Slučajno ili ne, Bebić se na ovim lokalnim izborima u svojem Hvaru pokušao vratiti u političku arenu kao kandidat za gradonačelnika, no u drugom krugu izbora poražen je od neovisnog Rikarda Novaka. Baš kao što Bebić ne misli stati s politikom, tako s radom očito ne misli prestati ni Čermak, čije se ime spominje i u Hercegovini u kontekstu velikih investicija. Zdravko Mamić je, naime, u mjestu Ravnom prema staroj Ivanici kupio atraktivno zemljište, a plan je da on i Čermak ondje zajednički investiraju u gradnju vila i golf-terena jer je riječ o mjestu koje se nalazi neposredno uz granicu s Dubrovnikom. Hoće li Čermak ulagati u Mamićeve vile i terene, tek ćemo vidjeti, no njemu gradnja i prodaja zasigurno nisu strani.



Logika Petrola

Poznato je, međutim, da Čermak o svojim poslovnim pothvatima nikada nije bio pretjerano razgovorljiv pa zato nikada nije otkrio detalje svojeg biznisa s Petrolom, u kojem su se početkom godine pohvalili kako preuzimanjem Croduxa postaju vlasnici 91 benzinske postaje. Time je ova slovenska naftna kompanija proširila svoje poslovanje na 200 prodajnih mjesta u našoj zemlji, a to je ujedno rezultiralo povećanjem njihova tržišnog udjela na hrvatskom tržištu naftnih derivata na oko 23 posto. Uz benzinske postaje, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja, točnije skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru. Premda službena vrijednost transakcije nikada nije objavljena, neslužbeno se može čuti kako je Čermak od ovog posla zaradio 200 milijuna eura, što i nije čudno jer je njegov Crodux zapošljavao više od 1100 radnika te 2019. kraju priveo s prihodima od 5,5 milijardi kuna i neto dobiti od 142 milijuna kuna.

Moglo bi se reći da je i Čermak u ovom poslu uzletio nakon što je 2013. godine od OMV-a otkupio njihov hrvatski naftni biznis, a ni cijena te transakcije nikada se nije saznala premda se i tada govorilo kako je riječ o velikom poslu, uz pretpostavku da je riječ o iznosu od oko 110 milijuna eura. Jasno je iz ovih brojki da je Čermak u naftnom biznisu ostvario značajan profit, baš kao što je jasno da je slovenska kompanija jedan od njegovih najznačajnijih poslovnih partnera. Oni su, naime, svojedobno preuzeli Croduxovo poslovanje s ukapljenim naftnim plinom, što je uključivalo i veliki terminal u Svetom Križju Začretje. Logika Petrola nije nimalo neobična, dapače, cilj im je učvrstiti svoju poziciju na hrvatskom tržištu na kojem nakon slovenskog ubiru najveći dio svojih prihoda, a kako se Croduxov lanac benzinskih postaja smatra najkvalitetnijim u Hrvatskoj, razumljivo je da su Čermaku dali ponudu koja se ne odbija. Većina Croduxovih benzinskih postaja ostvaruje godišnji promet veći od 3500 tona derivata, a kompanijini skladišni kapaciteti Petrolu su omnogućili optimizaciju vlastite opskrbe zahvaljujući čemu su postali ozbiljni konkurenti Ini, koja zasad još ima ulogu tržišnog lidera.

Tri je puta uspio izgraditi i prodati svoju naftnu kompaniju. Svoju prvu tvrtku koja se također zvala Crodux Čermak je osnovao 1993. godine. Prvotno se bavila dužobalnim transportom nafte i naftnih derivata, a pet godina poslije, dobila je dvogodišnji ugovor za opskrbu SFOR-a naftom težak 40 milijuna eura. U isto vrijeme kreće u gradnju benzinskih postaja po Hrvatskoj, ali i gradnju skladišnih kapaciteta u Omišlju u suradnji s Janafon. Sagradio je šest postaja, zakupio deset lokacija, a onda 2000-tih prodao tvrtku austrijskom OMV-u koji tim transferom ulazi na hrvatsko tržište. Taj novac Čermak ulaže u Tifon i starta s razvojem novog maloprodajnog lanca koji ubrzo postaje prva privatna kompanija u Hrvatskoj s lokacijama na autocestama. Čermak Tifon prodaje 2007. mađarskom MOL-u navodno za 150 milijuna eura, a u novi pothvat Čermak se upušta 2013., kada se OMV odlučio povući s hrvatskog i bosanskog tržišta. Preuzimanjem njihova lanca ponovno se vraća Crodux, na čijem je razvoju godinama i u koninuitetu radio, a mnogi vjeruju kako se u te poslove i uključivao s planom da ih u dogledno vrijeme proda. Pritom treba napomenuti kako mu je na ruku u jednom od zadnjih transfera išla Milanovićeva Kukuriku vlada koja je 2014. deregulirala cijene motornih goriva te opskrbljivačima omogućila rast marži koje su ranije bilo vrlo niske, što je ujedno i bio glavni razlog zbog kojega se OMV povukao s našeg tržišta.

Ne posustaje

Impresivno poslovanje prati i Čermakova impresivna biografija. Poznato je da je rođen u Zagrebu, odrastao je u siromašnoj obitelji na Trnju, završio srednju stručnu školu i otvorio obrt Čermak klima-uređaji, servisirao je klima-uređaje i rashladne sustave, a svoj obrt proširuje proizvodnjom klima-uređaja koje je instalirao i bivšim vojnim poštama i operacijskim dvoranama diljem Jugoslavije. Surađivao je s pokojnim predsjednikom Tuđmanom, 90-ih financijski potpomogao HDZ, organizirao njihove stranačke skupove i vodio brigu o sigurnosti skupova preko svoje zaštitarske tvrtke. Bio je i dopredsjednik Izvršnog odbora HDZ-a, ali i Tuđmanov savjetnik te pomoćnik ministra obrane, a onda i ministar trgovine, brodogradnje i energetike. Nakon što je napustio politiku, okrenuo se naftnom biznisu, a iz rata, nakon Oluje izlazi s titulom zapovjednika Zbornog mjesta Knin, gdje se zadržao do sredine kolovoza 1995. godine. Život mu je zasigurno obilježio boravak u Haagu u koji je otišao dobrovoljno, a to se smatra jednim od razloga zbog kojih je do početka suđenja boravio na slobodi. Čermak je danas u sretnom braku sa svojom drugom suprugom Marijanom s kojom ima sina Bornu, iz prvog braka ima sina Hrvoja, vodi bitku s opakom bolešću, ali ne posustaje. Zašto i bi? Uz to što posjeduje naftno carstvo, iza njega su tvrtke koje se bave gradnjom poslovnih nebodera, a on najveći dio vremena provodi u dvorcu vrijednom deset milijuna eura, što se, doduše, može smatrati i sitnicom za njega jer se imetak generala Čermaka procjenjuje na oko sto milijuna eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI