ŠTO SVE ZNAMO O NOVOM PREDSJEDNIKU SKUPŠTINE SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE? Teolog, profesor, a bio je i dio Družbe misionara u Rimu

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Mate Šimundić novi je predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, a iza njega je u svakom slučaju jako zanimljiva biografija, piše Slobodna Dalmacija.

Šimundić je otac petero djece koji živi u Kaštel Lukšiću.

Teolog je i profesor hrvatskoga jezika i kao takav posve neuobičajena osoba u svijetu hrvatske politike. Na prethodnim lokalnim izborima bio je kandidat Domovinskog pokreta za župana.


Nakon završene srednje škole, Šimundić je upisao studij kroatistike i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je 1996. upisao filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Tri godine nakon toga odlazi u Rim gdje se pridružuje družbi Otaca misionara ljubavi. Za vrijeme svoh boravka u družbi otišao je u Tijuanu u Meksiko, gdje je nastavio studij teologije u tamošnjem dijecezanskom sjemeništu.

Svoju zanimljivu karijeru Šimundić nastavlja 2003. godine kada se prijavljuje u vojnu službu.Nakon šest mjeseci vojnog roka oženio se za Marinelu koju je upoznao i u koju se zaljubio u akademskoj crkvi sv. Filipa Nerija u Splitu. Njih dvoje su danas u sretnom baku u kojem imaju petero djece: Mariju Guadalupe, Anu, Terezu, Petra i Josipa. Nakon što se oženio Šimundić je završio studij i diplomirao i kroatistiku i komparativnu književnost te počeo raditi kao profesor hrvatskoga jezika i književnosti u I. gimnaziji u Splitu. Brak je očigledno dobro djelovao na njega jer je u međuvremenu diplomirao i teologiju na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu 2015. kao izvanredni student.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI