STRUČNJAK PROGOVORIO O RUSKOM CJEPIVU: Ovo je najveći problem sa Sputnikom V! Moramo biti oprezni!

Foto: Profimedia

Virusni imunolog Luka Činin Šain koji radi u istraživačkom centru HZI u Braunschweigu u Njemačkoj gostovao je u Dnevniku N1 gdje je objasnio svoje zadrške vezane uz rusko cjepivo.

Iako je rusko cjepivo rađeno na sličnim tehnologijama kao i neka druga cjepiva, Šain ipak upozorava da trebamo biti oprezni sa Sputnikom V.

“Rusko cjepivo, kao i ono kinesko i Johnson&Johnsona zasnivaju se na humanom adenovirusu. Čim je to humani adenovirus, on teoretski može izazvati probleme i kod ljudi… Većini proizvođača prva stvar koju naprave je da tom adenovirusu onemoguće sposobnost da se razmnoži u stanicama, da izbace neki gen kako bi ga se u tome onemogućilo. Johnson&Johnson u tome je vrlo jasan i transparentan kao i kinesko cjepivo. Za rusko cjepivo informacije su vrlo šture. Oni izbjegavaju opisati na koji način je to cjepivo napravljeno.”

Rekao je kako se u materijalima o Sputniku V navodi kako je ono “replikacijski deficitno”, ali da se nigdje ne precizira kako se do toga došlo.

Ipak, Šain smatra kako to ne znači da Hrvatska ne bi trebala razmotriti to cjepivo, ali da se treba inzistirati na transparentnosti i da se barem nekom timu stručnjaka kaže kako su došli do tog cjepiva.



Poručio je da ako se već u Rusiji boje kada je riječ o zaštiti tehnologije, da onda oni sami odaberu stručnjake u koje imaju povjerenja i kojima će se objasniti kako su došli do tog cjepiva.

Iako je donedavno Sputnik V bio na lošem glasu, sada ga mnoge države itekako žele.

Države traže spas gdje god mogu

“Ovo je sila boga ne moli. Ljudima treba cjepivo, a Rusi nude veće doze cjepiva što je u ovoj situaciji sasvim razumno”, rekao je.

Ipak savjetuje da budemo oprezni.

“Savjetovao bih da se to cjepivo koristi oprezno, kod osoba koje nisu najizloženije rizicima”, rekao je Šain.

Za kraj je objasnio kako je treća faza testiranja tog cjepiva provedena “nad 90 posto ljudima mlađima od 65 godina”, smatra Šain i poručuje kako za cjepivo AstraZenece i Pfizera ne moramo imati rezerve jer su izrazito učinkovita.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI