Stručnjak za sigurnost: SOA se sve više pretvara u jednu novinsku izvještajnu agenciju

Sigurnosna situacija u Hrvatskoj je stabilna. U prošloj godini nije bilo događaja koji bi značajnije ugrozili sigurnost u zemlji stoji u godišnjem izvješću SOA-e. Nadalje u izvješću stoji kako korupcija i gospodarski kriminal i dalje usporavaju razvoj i prosperitet Hrvatske.

Stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila gostujući na HRT-u rekao je da je izvješće dobro, ali ističe kako smatra da se SOA sve više pretvara u jednu novinsku izvještajnu agenciju, a premalo je operativna u operativnim akcijama.

“Ne znamo ništa postoji li kakva operativna akcija. Imam informacije da mi operativne akcije ne obavljamo već šaljemo kakva izvješća i analize, a to nije svrha SOA-e. Kad imaju za potrebu za operativnim djelovanje to prebacuju na policiju”, rekao je Cvrtila.

Kad je riječ o curenju informacija kaže kako su to stvari koje se učestalo događaju.

“U ovom slučaju sam poprilično zadovoljan jer je informacija procurila 24 sata prije nego su policija i USKOK namjeravali djelovati. Ako je akcija trajala godinu dana, a nije procurila informacija onda je to uspjeh”, rekao je Cvrtila.



Dodao je kako i MUP i Državno odvjetništvo imaju unutarnje kontrole koje bi trebale preispitati i vidjeti o čemu se radi, međutim ističe kako tu postoji problem.

“Kada su u tijeku izvidi i istrage i kad idete unutarnjom kontrolom čačkati po istražiteljima, oni koji nemaju ništa s time se osjećaju uvrijeđeni i podcijenjeni i time se umanjuje učinak njihovog rada”, kaže Cvrtila.

Smatra da bi bilo puno bolje uspostaviti sustav koji bi izbjegao više linija zapovijedanja, rukovođenja, kako bi se smanjio broj ljudi koji su involvirani u istrage.

“Zalažem se za sustav gdje je rukovođenje istragom svedeno na dva ili tri operativca i njihovog šefa”, rekao je za HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI