SUKOB IZMAKAO KONTROLI: Prve posljedice Plenkovićeva i Milanovićeva rata

CROPIX

Iako su premijeru Andreju Plenkoviću savjetnici sugerirali da ignorira napade predsjednika Zorana Milanovića, čini se kako šef Vlade ipak nije mogao odolijeti prozivkama predsjednika države, s kojim je odnose zaoštrio do te mjere da se sada po političkim kuloarima uvelike progovara o stvarnom i ozbiljnom ometanju sustava nacionalne sigurnosti.

Oni koji nastoje ovom konfliktu pristupiti objektivnu, ističu kako su Milanović i Plenković dva velika stručnjaka, ali i dva velika ega, koji baš zbog te vlastite taštine ne uspjevaju pronaći zajednički jezik, što je posebno značajno u ovim korona kriznim vremenima, kojima svjedočimo.

Prema tezama, ali i prema priopćenju iz Milanovićeva ureda Vlada i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuje zakone i propise, a za to Milanović odgovornim drži Plenkovića i njegove ministre koji zaobilaze Vijeće za nacionalnu sigurnost, koje je inače po zakonu sredošnje tijelo sustava domovinske sigurnosti.

Milanović i njegovi suradnici uvjereni su da Vlada nastoji zaobići predsjednika te da bez njega uređuju nacionalnu sigurnost. To čak i nije pretjerano daleko od istine budući da je nedavno Plenković naložio potpredsjedniku Vlade Tomi Medvedu da organizira sjednicu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti kako bi se povela rasprava o donošenju mjera te odluka koje su vezane uz suprostavljanje radikalizaciji, ekstremizmu, terorizmu i govoru mržnje.

Tim je činom Plenković zapravo Milanoviću poslao odbijenicu na njegov prijedlog i zahtjev da se zbog problema te prirodbe provtno organizira sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je i prema zakonu centralno državno tijelo za donošenje odluka koje se tiču nacionalne sigurnost, dok je Koordinacija na kojoj inzistira premiojer Vladino tijelo na čijem bi sastanku iz Ureda predsjednika mogao sudjelovati tek Dragan Lozančić, s druge strane u Vijeću osim predsjednika i premijera sudjeluju šefovi tajnih službi i ministri.



No odluke se donose u koordinaciji između Plenkovića i Milanovića koji je burno reagirao nakon što je na zatvorenom djelu sjednice Vlade rečeno da je primljeno na znanje izvješće Koordinacije za sustav domovinske skigurnosti o predloženim mjerama za sprečavanje radikalizacije u hrvatskom društvu. Milanovića je to razumljivo iznerviralo pošto je Koordinacija po zakonskim propisima dužna i njega obavijestiti o svojim zaključcima, to je trebao učiniti Medved koji je sa zaključcima uz Milanovića i Plenkovića trebao upoznati i šefa Sabora Gordana Jandrokovića što ako je vjerovati predsjedniku nije učinjeno.

Osim toga, Milanović i njegov tim stava su da Vlada ni po zakonu ne može zaduživati Koordinaciju niti sama može donositi mjere. U kojoj je meri situacija ozbiljna potvrđuje i to da čak niti Lozančić u propisanom roku nije primio nužno izvješće. Ova situacija uvelike zabrinjava predsjednikove suradnike, ali i one koji nastoje Plenkovića uvjeriti da popusti i spusti loptu pošto će dovesti u probeleme i sebe i funkcioniranje države u cijelosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI