SUKOB SUVERENISTA I DP-A: ‘Nismo mi s došli s ceste da nas je Škoro kao male ‘dečece’ pokupio za ručice i uveo u Sabor’

Foto: Pixsell

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro otvorio je “frontu” prema Hrvatskim suverenistima. Njegov istup na osnivanju ogranka stranke u Šibeniku uzdrmao je već duže vremena poljuljane odnose između stranaka koje su uspješno koalirale na parlamentarnim izborima.

No, trzavice sve do ovog tjedna nisu izašle na vidjelo. Podsjetimo, prvo je Škoro optužio Suvereniste da su izigrali dogovor i u izbornoj noći osnovali svoj klub zastupnika u Saboru, da bi mu dopredsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček reternirao objavom na Facebooku.

Osim što je napomenuo da su dogovor o osnivanju kluba imali otprije, naglasio je da su Suverenisti u hrvatskom političkom životu postojali i prije Škore, a zamjerio mu je i što je ‘zagubio’ predizborne ugovore. Još je domentuo i da su “tjednima čekali od DP-a isplatu sredstava od izborne kampanje”.

Mogu li se nakon svega izrečenog odnosi vratiti na staro? Pavliček nije bio spreman ići u daljnje rasprave.

“Ono što sam napisao, napisao sam. To je moj komentar na izjave”, rekao nam je Pavliček u telefonskom razgovoru.



Kad smo ga upitali čini li mu se tajming slučajan i možemo li ga promatrati u kontekstu priprema za lokalne izbore, dopredsjednik Suverenista prebacio je lopticu na drugu stranu terena.

“To morate pitati gospodina Škoru. Ja sam u objavi napisao da smo spremni razgovarati sa svima koji su sličnog svjetonazora. Naše organizacije na terenu imaju autonomiju s kim će ići u koaliciju, naravno, ne računamo tu lijevo-liberalne stranke. Za sve drugo pitajte drugu stranu, s time se sada nemam volje baviti”, poručio je.

Za razliku od Pavličeka, zastupnik suverenista u Saboru Željko Sačić bio je daleko otvorenijeg garda. Uvjeren je da Škorine izjave treba promatrati u kontekstu najave njegove kandidature za gradonačelnika Zagreba.

“S nevjericom sam to slušao. Netočna je i apsurdna teza da smo mi nekog izdali ili iznevjerili. Sve se dogovorilo daleko prije parlamentarnih izbora. Mjesec-dva se pregovaralo oko koalicije, sve je bilo jasno, a oni su pristali da se formira klub Suverenista kako bi mi nastavili svoj politički put.”

Sačić podsjeća da su na izborima za Europski parlament Suverenisti s 8,5 posto ostvarili treći najbolji izborni rezultat i da je to bio njihov kapital s kojim im je došao Škoro.

“Zato je Škoro došao kod nas. Nismo mi Škori došli u krilo i tražili da postane naš predsjednik. On je nas došao zamoliti, kulturno, fino, a mi smo širom otvorili vrata, svoja srca i dali mu punu potporu. To je jedan partnerski odnos. Nismo mi s ceste došli da nas je Škoro kao male ‘dečece’ pokupio za ručice i eto, sad će nas poslati u Sabor. Na kraju krajeva, svi smo ušli preferencijskim glasovima. Po njegovom prvotnom ‘nalogu’ ja uopće nisam trebao završiti u Saboru. Teoretski, nisam imao nikakve šanse – bio sam treći na listi u šestoj izbornoj jedinici. Ali, narod me je izabrao! A zahvaljujući mom preferencijskom rezultatu i prvi do mene, gospodin Bartulica, uspio je ući u Sabor. Da nije bilo tih glasova, ni on ne bi ušao! Stvari su potpuno jasne, ne možemo minorizirati, omalovažavati, vrijeđati, nego kulturno i razgovarati i pregovarati. Treba nam zajedništvo, ne samo Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista, već i Mosta. Ako netko misli solirati i biti predsjednik države, predsjednik Sabora, predsjednik mjesnog odbora, gradske četvrti i gradonačelnik, ja s takvom osobom ne mogu žvijeti u politici“, bio je nedvosmislen Sačić.

Iz Domovinskog pokreta nisu bili pretjerano raspoloženi za izjave. Ipak, naš izvor iz stranke pristao je komentirati trzavice i pokušao spustiti loptu na zemlju.

“Osobno nisam za ovakav način komunikacije, javno dobacivanje, dokazivanje tko je u pravu, tko nije…. Ljude se samo opterećuje s time”, smatra.

Prokomentirao je i koliko bi sukobi mogli utjecati na lokalne izbore.

Vidio sam objavu gospodina Pavličeka, takav istup samo otežava mogući dogovor. Osobno, mislim da neke međustranačke odnose treba relaksirati. Gledajući izborna pravila, ovakav zakon sigurno nagrađuje konsolidirane, jake liste. Čim imamo više okupljenih stranaka matematika proradi, vidite koliki je ‘bazen’ mogućih birača i stvar je jasna. Ljevica je sad shvatila da će u Zagrebu teško ugroziti Bandića ako ne ide zajedno, a slična logika vrijedi i za našu, konzervativnu stranu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI