SVJEDOK VREMENA O PUHOVSKOM: Ne želim o tome govoriti, ali…

Na optuženičkoj klupi u Zagrebu davne 1972. godine uz Dražena Budišu, Ivana Zvonimira Čička i Antu Paradžika našao se i Goran Dodig. Studenti su to kojima se u režiranom, montiranom sudskom procesu željelo presuditi radi njihovih uloga studentskih vođa u Hrvatskom proljeću. Na drugoj su se pak strani našli svjedoci koji su provodili plan republičkog tužitelja te su trebali potvrditi da su optuženi mladići neprijatelji naroda i države, ali i da su kovali urotu s ciljem destabilizacije Titova režima i rušenja Jugoslavije.

Slobodna Dalmacija tim je povodom kontaktirala Budišu i Čička koji su odbili govoriti o ovoj temi, ali i o ulozi profesora Žarka Puhovskog u tom procesu. Uloga ovog poznatog analitičara značajna je utoliko što ga je predsjednik Milanović označio kao drukera radi kojega su proljećari završavali u zatvoru. Ante Paradžić više nije među živima, no zato je za Slobodnu Dodig ipak otvorio dušu.

“On je djelovao u smislu optužbe. Ne želim govoriti protiv njega, ali je činjenica da nije bio čovjek”, kazao  je Dodig, koji je u tom procesu osuđen na godinu dana zatvora. Kaznu je odslužio u Turopolju.

“Još prije nego što sam završio u zatvoru rekao sam mu da – ili se pravi da je iz Hlebine ili da je neznalica. Ne želim govoriti protiv njega, ali neću reći ni da je dobar čovjek, jer nije”, ističe Dodig koji je rekao kako je među svjedocima bilo još poznatih imena.

“Protiv naše četvorke svjedočio je i Slobodan Lang. On je griješio, ali je bio pošten čovjek. Njemu je bilo žao što je radio i nikad protiv njega ništa nisam rekao. Ili Čizmić Marović, on je isto svjedočio, ali nije govorio suvislo, pa je sudac Mihaljević rekao da ga naprosto ne može staviti u zapisnik”, prisjetio se Dodig.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI