Tajnik Sindikata umirovljenika: “Udjel prosječne mirovine pao je u odnosu na prosječnu plaće ispod 37 posto te smo po tome najgori, uz Irsku, u Europskoj uniji”

Miranda Cikotic/PIXSELL

Predstavnici Matice, Sindikata i Stranke umirovljenika uspjeli su s Vladom Republike Hrvatske dogovoriti isplatu tkz. “Covid” dodatka umirovljenicima te je u to uključeno 850 tisuća ljudi.

“COVID dodatak je jedna pomoći u ovim teškim vremenima pandemije za naše umirovljenike koji zapravo žive, većina, u siromaštvu. To im je izuzetno potrebno kako bi mogli kupiti sva potreban zaštitna sredstva i dezinficijense”, rekla je predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna te je naglasila kako je prosječna mirovina 2580 kuna, a ove godine je bilo samo 0,56 posto usklađivanje mirovina.

Tajnik Sindikata umirovljenika Hrvatske Igor Knežević istaknuo je da će novac za isplatu biti iz državnog proračunu, a bit će isplaćeno oko 600 milijuna kuna. Oko 5000 osoba starijih od 65 godina trenutno prima nacionalnu naknadu za starije, riječ je o ženskim osobama uglavnom u ruralnom području, dodao je.

“COVID dodatak se neće ovršivati, neće se ni oporezivati. Bitno je naglasiti i da neće ulaziti u ukupan prihod kada se bude reguliralo besplatan zdravstveno osiguranje”, rekao je.

Knežević je rekao kako u Vladinoj odluci postoje neke nejasnoće te će zatražiti dodatno mišljenje.



“Isplate će krenuti krajem 30. travnja i početkom svibnja. Za osobe koji imaju hrvatsku i inozemnu mirovinu rješavat će se u lipnju, a isplata će najvjerojatnije biti u srpnju. Udjel prosječne mirovine pao je u odnosu na prosječnu plaće ispod 37 posto te smo po tome najgori, uz Irsku, u Europskoj uniji. Treba se donijeti nova formula po kojem će se to usklađivati”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI