TKO JE UCIJENIO VILIJA BEROŠA? Pogubljeni ministar trpi ponižavanje i štiti moćne HDZ-ovce kako bi sačuvao poziciju

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Izgubljen, zbunjen i zatvoren. Takav dojam posljednjih nekoliko mjeseci ostavlja ministar zdravstva Vili Beroš, političar koji je gotovo preko noći propao. Prošle godine uživao je ogromnu popularnost, da bi u samo nekoliko mjeseci pao na rejting manji od dva posto. Biti u koži prvog čovjeka zdravstvenog sustava usred koronakrize zasigurno nije nimalo lako.

Kada bi problemi hrvatskog zdravstva bili samo oni koje sa sobom nosi korona, Beroš vjerojatno ne bi bio na mukama. Međutim, hrvatsko zdravstvo dva desetljeća boluje od teških bolesti koje su dovele do ruba provalije.

Neadekvatna oprema, dugovi bolnica prema veledrogerijama, nepregledne liste čekanja, odljev kadrova, derutne i zapuštene bolnice, domovi zdravlja na rubu opstanka, sve je to slika sustava kojim usred krize ravna naš prijatelj Vili, čovjek koji je svoju političku sudbinu naslonio na premijera Andreja Plenkovića, nasljeđujući nepopularnog Milana Kujundžića.

Strašan rejting

Odavno doktor Vili nije po volji svojem šefu Plenkoviću. Da si ne lažemo, Beroš premijeru nije bio simpatičan ni onda kada mu je pola zemlje pljeskalo s balkona, oduševljeno ministrovim pristupom kriznoj situaciji, zahvaljujući kojoj je ponio titulu netipičnog političara. Nije Plenkovića kolega Beroš impresionirao ni onda kada su HDZ-ovci baš njega predlagali kao svojeg kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika. Da bi utišao te ambicije, poslao ga je da se za glasove bori daleko od Zagreba, u dalmatinskoj izbornoj jedinici, iz koje je ovaj izašao s najvećim brojem preferencijskih glasova, većim i od samog Plenkovića, što, dakako, voljenom vođi nije išlo u prilog.



Sada kada je Berošev rejting gotovo na nuli, Plenković svojeg konkurenta više i ne spominje. Sve se manje doktoru Viliju komplimentira i u vladajućoj stranci, a da je situacija s njim itekako ozbiljna, svjedoči i to što je on dio križaljki koje Plenković slaže razmatrajući moguću mini rekonstrukciju svoje Vlade. Da se s Vilijem Berošem uistinu nešto neobično događa, primijetili su i njegovi kolege liječnici,  tako se bivši šef Hrvatske liječničke komore, doktor Trpimir Goluža, zapitao je li ministar zdravstva ucijenjen ili je ipak, kao i svaki drugi hrvatski političari, samo besraman.

Podsjeća doktor Goluža na Beroševu najveću neugodnost, kontroverzni razgovor s pomalo zaboravljenom doktoricom Dijanom Zadravec, nesuđenom ravnateljicom Vinogradske bolnice, koja mu je prema vlastitom priznanju prijetila u razgovoru o kadroviranju u jednoj od najvećih bolnica u zemlji. U snimci koja je prije nekoliko mjeseci preplavila medije, Zadravec spominje Plenkovića oslovljavajući ga s Andrej.

Niz pitanja

“Kad je krajem kolovoza prošle godine u javnost procurila snimka tog razgovora, u kojem ministar stoički trpi brutalno verbalno šamaranje i salvu nezadovoljstva i frustracija svoje dojučerašnje bliske suradnice, mnogima nam je bilo žao ministra. Dijana nam se učinila prestrogom majkom koja dijeli packe nestašnom malom sineku Viliju. Posebno je prijekorno zazvučalo ‘mamino’ pitanje: ‘I, je li istina ono što sam čula, ovoga, da imaš problema s imovinskom karticom i onom optužbom? Je l’ ti to istina?’. Do danas je široj javnosti ostalo nepoznato o kakvoj se to Vilijevoj spornoj imovini i optužbi radi. Samo na razini trača, proširile su se glasine o nekim spornim medicinskim sudskim vještačenjima i navodnim prijavama studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta”, podsjeća Goluža te napominje kako do danas nije poznato je li Beroš prijetnju prijavio nadležnim institucijama.

S obzirom na sve te nejasne okolnosti, posve je razumljivo postaviti i niz drugih pitanja: “Ima li uistinu ministar ‘putra na glavi’ koji mu onemogućuje ne samo neovisnost, pravičnost, objektivnost i samostalnost u donošenju odluka nego i prijavljivanje upućenih mu prijetnji”, govori ovaj ugledni liječnik pa podsjeća i na aferu s cijepljenjima preko reda te to naziva otimačinom cjepiva koju, prema njegovim riječima, Beroš besramno štiti znajući da se u cjepivu krije spas od korone za najranjivije skupine. Goluža u svemu tome ministra poziva na odgovornost.

“Danas kada ministar besramno štiti otimačinu cjepiva najranjivijim skupinama i vlastitu odgovornost i mogućnost sankcioniranja takvog ponašanja prebacuje što dalje od sebe, riječi ‘mame Zadravec’ o sinekovoj imovini i tužbama protiv njega imaju još veću težinu”, smatra bivši šef Liječničke komore koji je podsjetio i na slučaj Iskre Primorac, mlade ekonomistice i mlade nade svoje stranke, čiji je suprug bio savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Suprug joj je također zaposlenik Ekonomskog fakulteta na kojem se sprijateljio s ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem, kao i njegovom suprugom Dubravkom.

Branjenje neobranjivog

“Iskra Primorac mlada je ekonomistica, zdravstveno nerizična osoba. HDZ-ova uzdanica koja je već u ranim tridesetim godinama života postala utjecajna državna dužnosnica. Osim što je ravnateljica REGOS-a i brine se o našim mirovinama, stekla je toliko povjerenje Vlade RH da ju je Vlada imenovala i glavnom upraviteljicom KBC-a Zagreb, najveće državne zdravstvene ustanove. I u jednoj i u drugoj fotelji Primorčeva upravlja milijardama kuna. U REGOS-ovoj našim privatnim, a u KBC-ovoj državnim milijardama. Kako doživljava i obnaša svoju poziciju moći, gospođa Primorac pokazala je 22. 1. 2021. godine, kada je svjesno, protivno odlukama i preporukama Stožera, zlorabeći svoju poziciju moći, prekoredno cijepljena protiv Covida–19, i to u ustanovi kojom upravlja. Isti dan isto je omogućila i svom suprugu. Tako su Primorčevi postali uvjerljivo najmlađi nezdravstveni bračni par u državi koji je cijepljen protiv Covida-19”, objašnjava Goluža i dodaje kako je o svemu detaljno informiran i ministar Beroš.

“Što ministra motivira i inspirira da brani neobranjivo i štiti ogavan i sebičan postupak osobe kojoj je osobno nadređen? Zašto ne iskoristi svoju ovlast i ne pokrene Iskrin opoziv s mjesta predsjednice Upravnog vijeća KBC-a Zagreb? Zašto ministar svjesno pristaje izgubiti političku i ljudsku vjerodostojnost? ‘Iskra, pogriješila si. Nanijela si nam veliku političku štetu i dovela u pitanje moju osobnu vjerodostojnost. Molim te, podnesi ostavku ili ću morati pokrenuti tvoj opoziv’, najmanje je što se očekuje od čovjeka koji, u vrijeme korone i globalne nestašice cjepiva protiv Covida–19, vodi hrvatski zdravstveni sustav”, naglašava Goluža koji se uz ostalo pita je li Berošu stalo do zaštite prava najranjivijih skupina.

Stranački vojnik

“Neovisno o odgovoru, više je nego razvidno da takav čovjek ne može građanima Hrvatske jamčiti jednakost u ostvarivanju zajamčenih socijalnih i zdravstvenih prava”, zaključuje ovaj liječnik. Primorac je inače jedna od mladih nada HDZ-a. Spada u skupinu takozvanih Plenkovićevih lavica iz sjene, ne zaostaje previše ni njezin suprug Marko Primorac, docent na katedri za financije zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, koji je sa samo 36 godina dogurao do pozicije člana Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te člana revizorskog odbora Hrvatske lutrije. Otkud Primorci crpe neospornu moć koju imaju, nije poznato, ali je zato sve poznatija klimava Beroševa pozicija, zbog koje se ne usudi ući u konflikte s ljudima bliskima Plenkoviću jer ga je jedan takav konflikt, onaj s Dijanom Zadravec, umalo stajao ministarske fotelje za koju je ozbiljno zagrizao. Zov politike nadvladao je liječnički poziv pa prijatelj Vili i posljednjim potezima pokazuje da je on prije svega vjeran stranački vojnik, a tek onda sve ostalo čime ga javnost smatra.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI