Tomislav Stipić: “Prvi put u povijesti Hrvatske dogodilo se da HDZ-u “vise” sve četiri dalmatinske županije”

Politički analitičar Tomislav Stipić komentirao je lokalne izbore te se prvo dotaknuo stanja u gradu Zagrebu.

“Škoro se je već u prvom krugu ‘pucao u nogu’ porušivši sve mostove prema desnici. Znamo da s HDZ-om nema dobre odnose jer je praktički proizašao iz njih želeći mijenjati HDZ. Most mu je opasno zamjerio ove neke situacije s onim anketiranjem, isto kao i Vesna Škare-Ožbolt. Prema tome nisam siguran da on ima dostatan broj desnih birača koji bi mogli nadomjestiti veliku prednost Tomislava Tomaševića koji će pak sigurno pobrati sve glasove s centra, odnosno od SDP-a koji je na ovim izborima ostvario jako loš rezultat ako gledamo Zagrebu”, rekao je.

Također se dotaknuo i izbora u Splitu gdje je Ivica Puljak odnio najviše glasova u prvom krugu nasuprot njihovog kandidata iz HDZ-a Vice Mihanovića.


“Sada se događa obrnuta situacija i nisam siguran kao će uspjeti opravdati gubitak Splita. Očekujem da će Puljak u drugom krugu dobiti izbore. Pokušat će ga vjerojatno zamijeniti s Osijekom kojeg će njihov kandidat dobiti. Uz sve poštovanje Osijeku, Split je drugi po veličini grad, važan je za cijelu Dalmaciju i na nacionalnoj razini. Mislim da će se HDZ suočiti s velikim porazom u Splitu”, izjavio je.

Osim toga, osvrnuo se na zanimljivo stanje u gradu Zadru gdje se to smatra jednom od utvrda HDZ-a, ali bi nezavisni kandidat Enio Meštrović alias Ričard, mogao dobro pomrsiti račune.“Ovo je sad po prvi put jedinstvena prilika da se HDZ makne s vlasti u Zadru, a što se tiče većine oni je sad nemaju. Bilo koja od oporbenih grupacija koja je ušla u gradsko vijeće sigurno se neće prikloniti HDZ. Eventualno se mogu poslužiti prokušanim receptom iz Hrvatskog sabora da ulove pokojeg žetončića, ali mislim da se to neće dogoditi. Zadar je zreo za promjene, ako bi HDZ izgubio Zadar, a sve vodi tome, to će biti veliki udarac i za Plenkovića. Počet će se javljati unutarstranačka oporba na čelu s sa spomenutim Ivanom Anušićem, on je najočitiji pobjednik u HDZ-u. I ono što je još zanimljivo, po prvi put se dogodilo da HDZ-u vise sve četiri dalmatinske županije. Cijela jadranska Hrvatska je pod velikim upitnikom za HDZ”, zaključio je Stipić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI