TOMISLAV TOMAŠEVIĆ NA ČELU ZAGREBA: Njegov politički put uvelike se razlikuje od drugih

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na lokalnim izborima u Zagrebu pobijedio je kandidat iz platforme Možemo! Tomislav Tomašević koji je s više od 90 tisuća glasova bio bolji od Miroslava Škore iz Domovinskog pokreta.

Dakle, nakon 20 godine vladavine pokojnog Milana Bandića, Zagreb je dobio novog gradonačelnika, a Tomaševićev politički put uvelike se razlikuje od onoga što smo navikli gledati na hrvatskoj političkoj sceni, a kako i sam voli reći, svoju je karijeru gradio na ulici, vođen idejom boljeg društva za sve, a ne u državnim kancelarijama i stranačkim hijerarhijama.

Tomislav Tomašević rođen je 1982. godine i jedan je od vođa zagrebačke lokalne političke stranke Zagreb je NAŠ! i hrvatske stranke Možemo!. Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, a tada je zaradio i nadimak Senf jer je skraćeni oblik njegovog imena kolege podsjetio na senf Thomy.

Diplomirao je politologiju na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a na britanskom je Sveučilištu u Cambridgeu magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u  Zagreb.

Novi zagrebački gradonačelnik javnosti je poznat kao društveni aktivist, a sa samo 16 godina priključio se Zelenoj akciji čiji se bio predsjednik do 2012. godine.



2009. godine bio je jedan od voditelja akcije pred Kulmerovim dvorima, rezidencijom obitelji Todorić za koju su, s obzirom da se nalazi u zaštićenoj zelenoj zoni, gradske vlasti izdale lokacijsku dozvolu za ‘reprezentativni javni hotel’. Aktivisti su tako pokušali prenoćiti u hotelu, no u njega svejedno nisu uspjeli ući.

2010. godine Tomašević je vodio prosvjede protiv izgradnje trgovačkog centra na Trgu Petra Preradovića s podzemnom garažom u Varšavskoj ulici u sklopu inicijative Pravo za grad. Tada je priveden 21 aktivist, među kojima i Tomislav Tomašević i njegov otac Smiljan. Privedeni su zbog ometanja prometa i radova na gradilištu Hoto grupe u Varšavskoj ulici.

Tomašević se na lokalnim izborima 2017. kandidirao za gradonačelnika Zagreba na čelu koalicije predvođene strankom Zagreb je NAŠ!. Tada nije uspio pobijediti Milana Bandića, no koalicija je osvojila četiri mjesta u Gradskoj skupštini. Tomašević je ušao u skupštinu i bio je žestok kritičar gradonačelnika Bandića. Na parlamentarnim izborima 2020. godine kao čelnik Zeleno-lijeve koalicije izabran je za zastupnika 10. saziva Hrvatskog sabora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI