Tonči Tadić o talijanskom proglašenju gospodarskog pojasa u Jadranu: Talijani će biti u čudu ako ga i mi ne proglasimo

Tonči Tadić, nekadašnji HSP-ov saborski zastupnik, a danas fizičar na Institutu “Ruđer Bošković”, ubraja se u red prvoboraca za proglašenje isključivoga hrvatskoga gospodarskog pojasa (IGP) u Jadranu.

I dok politika i pravna struka tvrde da za RH u talijanskoj najavi proglašenja nema razloga za brigu i da je zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) koji imamo zapravo ista stvar, Tadić se ne slaže s tim i zalaže se da naša zemlja istog trenutka proglasi isti pojas. To je, po njegovu mišljenju, uostalom i preporuka Europske unije.

“Europska je komisija 13. srpnja 2013. godine, nakon posebne studije koju je naručila oko zaštite ribljeg fonda, pozvala sve svoje članice na Mediteranu da proglase i aktiviraju svoje gospodarske pojaseve, pa tako i Republiku Hrvatsku. Vlada Zorana Milanovića se na to oglušila, unatoč tome što je Italija proglasila i aktivirala ekološku komponentu svog pojasa još 2006. godine. Zašto RH nije učinila isto, aktivirala barem tu eko-komponentu, to nitko ne zna”, u čudu je bivši saborski zastupnik.

Na to nas upućuje i preporuka Europske komisije 

Po njegovu mišljenju, jedino je rješenje da Hrvatska, onog trenutka kada Italija proglasi IGP, učini isto, i to u cilju dobrosusjedskih odnosa i zajedničke odgovornosti za Jadran.

“Mi od ZERP-a trebamo prijeći na gospodarski pojas u punom opsegu. U ovih 19 godina naslušao sam se raznoraznih gluposti, poput toga da je razlika u postavljanju kabela i gradnji umjetnih otoka, a zapravo je u samoj definiciji i crti razgraničenja. U svemu tome treba imati na umu dvije talijanske note glavnom tajniku UN-a iz 2006. i 2008. godine, po kojima Italija nikada neće pristati na zabranu ribarenja svojih ribara uz istočnu obalu Jadrana. Hrvatska na to nije nikada reagirala. Jasno je da smo u tom trenutku bili pred ulaskom u EU i NATO, ali sada ne postoji više ni jedan razlog da ne proglasimo gospodarski pojas u Jadranu. Na to nas upućuje i preporuka EK-a”, ističe Tonči Tadić za Slobodnu Dalmaciju. 



Po njegovim riječima, talijanska strana bi ostala u čudu ako Hrvatska nakon onoga što su sami planirali ne proglasi svoj IGP.

“U suprotnom bismo jedino pokazali da nam nije stalo do zaštite Jadrana. Isti signal bi otišao prema EU-u i UN-u. Već ovog trenutka mi možemo aktivirati i ekološku komponentu ZERP-a. Sporne mogu biti ribarske kvote, ali njih ionako raspoređuje EK. U tom procesu RH definira koji je ekološki maksimum, a ne Italija”, dodao je.

“Nama posve odgovara ova talijanska igra. Prisilit će sve mekušce u našoj politici i one koji kažu da se IGP ne može proglasiti jer je Jadran usko more. Prije 19 godina u Saboru sam proročanski rekao da će Italija proglasiti svoj pojas kada bude htjela zaštititi svoju polovicu od prekomjernog izlova, ali da će nama tada biti kasno”, rekao je Tonči Tadić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI