TREBAJU LI SE TRUDNICE CIJEPITI? Markotić je zbunila ljude svojom izjavom

Screenshot

Alemka Markotić za RTL je dala izjavu u kojoj je pokušala pojasniti trebaju li se trudnice cijepiti što je izazvalo dodatnu zbunjenost kod nekih.

Međutim, Markotić je ponovila svoj stav da još nije provedena treća faza kliničke studije u svijetu za to cijepljenje te cijepljenje nije službeno odobreno od Europska agencije za lijekove.

“Pitanje nije s da ili ne. Znači zbog toga i još uvijek nije provedena treća faza kliničke studije u svijetu što je dosta komplicirano s obzirom na populaciju, Europska agencija za lijekove nije službeno odobrila to cijepljenje, međutim s obzirom na to da se sve više vidi u znanstvenim stručnim krugovima da su trudnice pod povećanim rizikom onda su preporuke brojnih stručnih društava da se cijepe, međutim tu bi u svakom slučaju trebale one sa svojim ginekologom ili nekim drugim liječnikom vidjeti, prvi prioritet bi trebali biti oni koji imaju rizične faktore kao što je pretilost, kao što je viša dob za trudnicu”, izjavila je.

Na konstataciju novinara da je njezina izjava zbunila mnoge, Markotić odgovara:

“Idealno je prije trudnoće, u trudnoći ovako kako sam rekla, trebaju zajedno sa svojim liječnicima procijeniti koji su rizici i u svakom slučaju neće ni cjepivo 100% zaštititi pored cjepiva trebaju sve druge epidemiološke mjere držati, jako se čuvati, a ne bi bili u kontaktu sa zaraženima”, zaključila je Markotić.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI