TURUDIĆ O KLUBU, PREDSJEDNIKU, USTAVNOM SUDU ’Žalosno je da predsjedniku objašnjavam kakav sam student bio’

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić gostovao je na N1. Inače, Turudić u četvrtak priseže za suca Visokog kaznenog suda čije mu je osnivanje povjerio bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Pritom se dotaknuo i Zakona o kaznenom postupku kojeg je Ustavni sud čak jedne godine proglasio neustavnim, rekao je.

“On je glasao, međuostalom i za mene, i on je glasao na zakon koji je nekoliko dana kasnije proglašen neustavnim”, tvrdi Turudić osvrčući se na Peđu Grbina.

Odgovorio je i na prozivke da taj sud nije potreban i da je “skrojen” za njega.

“To su besmislice. Bivša predsjednica države mi je ponudila to mjesto i pitala me želim li biti predsjednik Vrhovnog suda, kada sam vidio da je to neiskreno, ja sam odustao od toga. Bio sam malo naivan”, tvrdi.



Poslao je u nekom trenutku i otvoreno pismo u kojem odbija poziciju, a u istom spominje i svoje prijateljske odnose sa Zdravkom Mamićem. No, što ako Mamićev slučaj dođe na njegov sud?

“Dnevno potpisujem bar deset odluka. Ne razumijem u čemu je problem. Ne bi sudjelovao u procesu u kojem sudjeluje Zdravko Mamić”, zaključuje.

Shodno tome upitan je i o odlasku u Klub i činjenici da on isti ne smatra spornim.

“Nisam otišao u Klub da bi se izuzeo iz slučaja Dragana Kovačevića“, govori pa dodaje kako i da nije išao u Klub, sam bi se izuzeo iz slučaja.

U novi Klub, tvrdi, pozvao ga je Stanko Šarić kojeg poznaje 30 godina, a u isti ga nije zvao Dragan Kovačević. Bio je dakako Kovačević, no tvrdi kako se nije družio s njim. No, da ga je ikada i pozvao Kovačević, govori, otišao bi. “Kako bi znao da će za dvije godine biti u zatvoru?”, pita se.

“Ne vidim u čemu je problem. To nije Klub, tu nema članarine. To je prostor, ne znam da je to bio klub s članarinama. Naravno da ne želim reći tko je bio tamo, ne želim ljudima stvarati probleme. Nisam bio tamo u vrijeme covida”, ističe.

Ističe i kako je odlazak ministara u Klub za vrijeme epidemije covid dakako problematično. “Naravno da je problematično da osoba pred kamerama s maskom na licu govori ljudima da ostanu doma zbog covida, a onda ode u Klub”, tvrdi.

“Ne znam kako se predsjednik može spustiti na to da tvrdi kako sam ja kartao. Ja nikada nisam kartao. Da se piše da sam ostavljao mobitel pred vratima, ja ne znam”, rekao je pa podsjetio kako je u Klubu bio prošle i pretprošle godine u predbožićno vrijeme.

Upitan je pritom i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je tvrdio kako je Turudić sigurno znao za mjere protiv Kovačevića dok je gostovao u Klubu.

“Predsjednik je ostao isti. To je već govorio i 2014. godine samo je tada bio King Kong i lisica, samo je sada lisicu promijenio u kokoš”, govori.

O tome jesu li premijer i ministri zaista znali za informacije o akciji, Turudić tvrdi da s obzirom na kakofoniju on doista ne zna jesu li ili nisu znali. “Da tajna informacija iz istrage dođe do premijera i predsjednika, to bi bila informacija zadobivena kaznenim djelom”, tvrdi.

No, Milanović tvrdi kako je on za vrijeme svog mandata takve stvari znao.

“Bivši premijer je kršio zakon”, tvrdi pa dodaje: “On nije smio znati, to tako piše u zakonu”, govori.

Naposljetku, objasnio je kada je, kod koga, i kojom ocjenom diplomirao, kao i o samim studentskim danima i navikama.

“Žalosno je da ja predsjedniku moram govoriti kakav sam ja student bio”, tvrdi.

Dakako, shodno izjavama predsjednika danas, osvrnuo se Turudić i na dugotrajnost sudskih sporova. 

“Prije deset godina na Županijskom je sudu u Zagrebu bilo 15 tisuća slučajeva, a danas ih je 700. Dakako to je i dalje previše, ali je manje nego tada”, tvrdi pa dodaje: “Tvrdnja da je većina sudaca nesposobna, lijena, neobrazovana, to nije točno. A takve tvrdnje ne doprinose boljoj situaciji. Problem je puno kompleksniji”, rekao je.

To je problem dakako kojeg želi riješiti. “Bio bi sretan da je situacija puno bolja”, istaknuo je.

Upitan je i o Sanaderovu suđenje o Fimi mediji koje je sad već dugotrajno. “Moglo bi doći i do Ustavnog suda. To svakako nije dobro za naše pravosuđe”, tvrdi.

No, odluke Ustavnog suda. iako obavezne za izvršavanje, ostaju zanemarene od strane same Vlade nerijetko.

“Odluka Ustavnog suda se treba poštivati”, jasan je Turudić koji tvrdi kako ne zna zašto se ove do sada nisu poštovale. Neke od njih su promjene Zakona o lokalnim i regionalnim samoupravama, kao i ona o uvođenju dvojezičnih ploča u Vukovaru.

“Teško mi je to komentirati. Ćirilica je hrvatsko pismo kojeg sam naučio i pisati i čitati kao klinac. Ali Vukovar je poseban slučaj. Mislim da treba pričekati novi popis stanovništva”, rekao je.

O koronavirusu

“To je približno ratnom stanju s obzirom na broj preminulih”, tvrdi.

Jednom je sudac rekao da je Ustavni sud politički obojan, no upitan je jesu li odluke Ustavnog suda po pitanju stožera civilne zaštite Republike Hrvatske također politički obojane, no on ih takvima ne vidi.

“Imamo Zakon o zaštiti pučanstva”, ističe.

“Pa što bi trebali sada, da bude neko nestranačko tijelo, izvan politike. To ne postoji. Pronađite epidemiologa ili koga već, svaki se s nečim rodio, svatko je nešto odabrao”, zaključuje.

Posjet braniteljima u Savskoj

“Otišao sam pozdraviti svoje prijatelje, svoje suborce. Nisam izražavao svoje političke stavove”, tvrdi.

“Pitajte me dalje jer podržavam one plinske boce. Naravno da ne podržavam, to je idiotizam. Isto tako ne podržavam odlazak pred kuću predsjednika”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI