U SJENI AFERE TUŠEK! Tko je Plenkoviću sugerirao ključni potez? Odluku nije donio sam

Žarko Tušek ostao bi jedan od ne odveć prepoznatljivih članova svojeg HDZ-a da se u medije nije probila snimka koja prokazuje navodni pokušaj političke trgovine kojega je proveo kao prvi čovjek krapinsko-zagorske organizacije svoje stranke.

Kada su se mediji odlučili pozabaviti aferom Tušek, on u suzama podnosi ostavku na poziciju šefa svoje stranačke organizacije, no kako svjedoče upućeni taj manevar nije slučajnost niti pokazatelj grižnje savjesti, već je to epilog dogovora kojega je postigao s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Iako Tušek nakon ove ostavke neće biti stranački kandidat za župana ostaje mu pozicija saborskog zastupnika pa se mnogi i u njegovom HDZ-u pitaju je li ovaj kažnjen zato što je htio politički trgovati, ili je po prstima dobio zato što se snimka probila u javnost. Uopće, i u samom HDZ-u propitkuju se kakva je to kazna za Tušeka kada on bez obzira na sve ostaje saborski zastupnik, pa svjedoče kako od njega nitko nije niti tražio da poodnese ostavku na sve svoje političke funkcije te napominju kako je i sama eliminacija iz zagorske organizacije tek kozmetički čin.

Krapinsko-zagorski HDZ Tušekova je baza, tom organizacijom upravljaju njegovi kadrovi, i to će ako se pita dio njegovih kolega tako i ostati. Svjestan je i Tušek da ga je Plenković zbog nadolazećih lokalnih izbora morao maknuti, premda oni koji su mu bliski naglašavaju kako mu nije bilo nimalo ugodno kada je u medije dospio drugi dio snimke u kojoj kritizira ministre. Shvatio je vrlo dobro ovaj HDZ-ovac Plenkovićeve riječi o političkoj pogreški, no u njegovoj organizaciji i danas tvrde kako je on žrtva manipulacije te da u njegovim pregovorima nema ničeg pretjerano spornog.

Takva vjerovanja ne iznenađuju, jer Tušek u svojoj organizaciji ima četiri stranačka potpredsjednika, Alena Gereka, Zorana Gregurevića, Mirka Krznara i njegova prezimenjaka Zdravka Tušeka. Iako se očekivalo da bi ga jedan od njih mogao zamijeniti, sam je Plenković odlučio da od toga manevra nema ništa pa je fotelju zagorskog HDZ-a prepustio Ernestu Svažiću, načelniku Krapinskih Toplica. Prema tvrdnjama upućenih za njegov se izbor posebno založio glavni tajnik stranke i Plenkovićev prijatelj Krunoslav Katičić koji je ujedno premijeru sugerirao da ovaj bude stranački kandidat za župana. Svažićev angažman u zagorskom HDZ-u shvatili su kao početak eliminacije Tušekovih kadrova, dok će se zastupnik Tušek za sada morati zadovoljiti tek zastupničkom foteljom.Nama običnim smrtnicima to možda ne zvuči loše, no ne treba zaboraviti detalj sa snimke u kojem Tušek priznaje kako želi biti ministar.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI