U TO SE NE SMIJE DIRATI! Bolan udarac Plenkovićevom ministru: Propao najvažniji plan

Screenshot

Ukupno šest amandmana stiglo je na prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi kojim se smanjuje broj izabranih zamjenika župana, gradonačelnika i načelnika općina, a uz ostalo prihvaćen je amandman kluba HDZ-a da se pravo na jednog zamjenika gradonačelnika ostavi u gradovima s više od 10 tisuća stanovnika.

No, prihvaćen je i SDP-ov amandman kojim su Arsen Bauk i Sanja Uvodić tražili da se ta opcija ostavi i općinama s preko 10 tisuća stanovnika. Uz to prihvaćen je amandman manjinskih zastupnika, odnosno SDSS-a, Roberta Jankovicza i Furia Radina prema kojem će načelnika općine u situacijama privremene spriječenosti moći zamijeniti zamjenici izabrani iz redova manjina. I mimo ovih događanja očigledno je da od revolucionarne reforme lokalne samouprave nema ništa, ono je ostalo na razini predizbornih obećanja, kao što je to uvijek do sada i bio slučaj.

Jeftinija uprava koja će građanima nuditi bolju uslugu, bio je dio programa Plenkovićeva HDZ-a na nedavno održanim parlamentarnim izborima, međutim, posljednji potezi vladajuće stranke pokazuju da oni nemaju interese za reforme ovog tipa. Jasno je kako Plenković nema snage provesti najavljivanu reformu zbog nadolazećih lokalnih izbora uoči kojih su se i zbog stidljivih najava o rezovima pobunili lokalni dužnosnici kojima rezovi dužnosnika znače i manje glasova. Ovu značajnu reformu pompozno je najavljivao ministar uprave Ivan Malenica koji se doista trudio pokazati da bar nešto radi pa je slijedom toga najavio smanjenje broja zamjenika ističući da će se time uštediti oko s100 milijuna kuna godišnje.

Premda niti taj njegov prijedlog nije ni nalik pravoj reformi Malenica je proklizao već na prvom pokušaju pa je u predloženi tekst intervenirala Vlada pod pritiskom udruga općina gradova i županija pristajući da pozicije zamjenika zadrže oni gradovi s manje od 35 tisuća stanovnika, ako je riječ o središtima županija. Paralelno s time prepolovljeno je smanjenje broja vijećnika, ako se najavljivalo da bi ovdje rezovi trebali biti 20 posto, oni su ipak ostavljeni na deset posto.

No, veliku pljusku mladi ministar i njegova reforma doživjeli su ovih dana baš od Maleničinog HDZ-a zahtjevom da se zamjenici ostave u svim gradovima većima od 10.000 stanovnika. Na sve to prihvaćen je i SDP-ov amandman, a Malenica i njegov trud te njegova kozmetička reforma ostali su u drugom planu, što navodno mladom ministru nije najbolje sjelo budući da su u njegovom resoru počeli s dubinskim analoizama  i reformom koja je trebala barem djelomice ispraviti stanje u lokalnim jedinicama. No, Malenica i sam dobro zna da idu lokalni izbori i da je stoga reforma lokalne samouprave nešto u što se ne smije dirati.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI