U ZAGREBU SE PRESTAO ODVOZITI GLOMAZNI OTPAD: Istekao ugovor s privatnim poduzećem, Tomašević tvrdi da se čeka novi

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Posljednjih tjedan dana glomazni se otpad u Gradu Zagrebu ne odvozi, a puna su i sva reciklažna dvorišta u koja građani otpad više ne mogu dostavljati.

Problem je nastao istekom ugovora s tvrtkom Ce-za-r, koja je dio C.I.O.S. grupe poduzetnika Petra Pripuza, vrijednog sto milijuna kuna za zbrinjavanje glomaznog otpada, čime je grad ostao bez deponija, piše Jutarnji list.

Kako se neslužbeno doznaje, Pripuz je taj posao odbio nastaviti raditi bez ugovora, a novi natječaj je u tijeku, na koji se javila i njegova tvrtka Ce-za-r, što bi moglo objasniti neodlučnost i oklijevanje zagrebačkog gradonačelnika.

Nakon što je sve više građana u posljednjih tjedan dana prijavljivalo probleme s glomaznim otpadom koji se, kažu, ne odvozi iako su oni uputili zahtjev na Čistoću, zagrebački je gradonačelnik Tomašević na konferenciji za medije to demantirao.

“Koliko znam, glomazni otpad se odvozi i obrađuje u suradnji s privatnim poduzećima. U tijeku je javna nabava za novi ugovor za zbrinjavanje glomaznog otpada pa ne mogu više ništa komentirati. Glomazni otpad, koliko ja znam se odvozi i tako će biti u budućnosti”, rekao je Tomašević.



Međutim, situacija je na terenu nešto drugačija. Na telefonu za upite građana Gradske Čistoće doznaje se da se glomazni otpad u praksi ne odvozi, a pozivima prema trima reciklažnim dvorištima u Gradu Zagrebu brzo je otkriveno da se glomazni otpad tamo ne prima do daljnjeg.

“Molimo vas za strpljenje, imamo manjih tehničkih poteškoća, ali možete poslati zahtjev i javit ćemo vam se čim prije”, rekli su na telefonskom broju Čistoće, odjelu Odvoz glomaznog otpada.

Ista je priča i u reciklažnim dvorištima.

“Evo, puni smo! Ne možemo ništa primiti, takva je odluka s vrha, tamo nazovite pa vidite”, rekli su iz jednog reciklažnog dvorišta na zapadu grada.

Iz Dubrave, na drugom kraju grada, kažu da ni oni ne primaju glomazni otpad zbog punih kapaciteta.

Dvogodišnji ugovor potpisan 2019. između Zagrebačkog Holdinga i zajednice ponuditelja tvrtke Ce-za-r i Reoma za preuzimanje, vaganje i obradu otpada glomaznog otpada sa zagrebačkih ulica i otpada s gradskih groblja istekao je prije tjedan dana. Tim ugovorom vrijednim 99 milijuna kuna predviđeno je, u dvije godine, skupljanje 50 tisuća tona glomaznog i tri tisuće tona otpada s groblja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI