Udruga Sve za nju pokrenula portal za pružanje psihološke pomoći onkološkim bolesnicima

Udruga SVE za NJU predstavila je u srijedu portal psihoonkologija.hr na kojemu onkološki bolesnici mogu pronaći stručnu psihološku pomoć i cjelovit nacionalni adresar besplatnih stručnih savjetovališta u zdravstvenom sustavu i udrugama.

Zasad je u adresaru 13 savjetovališta u kojima rade psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti. Uz samo nekoliko klikova, bolesnik može pronaći najbliže savjetovalište, te dobiti informaciju o dostupnim stručnjacima, načinu predbilježbe, radnom vremenu, potrebi za uputnicom, ili primjerice, mogućnosti telefonskog savjetovanja, izvijestili su iz udruga SVE za NJU u povodu otvaranja novoga portala.

Istaknuli su kako šest od deset pacijenata treba barem inicijalnu psihološku podršku, trećina treba kontinuiranu podršku i praćenje, a psihološku pomoć potrebno je osigurati i članovima obitelji i njegovateljima.

Iako se u Hrvatskoj zadnjih godina puno više govori o psihološkoj podršci, mnogi bolesnici, a niti zdravstveni radnici, ne znaju gdje je mogu dobiti. Stoga na ta i mnoga druga pitanja odgovara portal psihoonkologija.hr.

Portal je otvoren u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, radi pružanja podrške, informiranja i osnaživanja onkoloških bolesnika, ali i okupljanja svih udruga i zdravstvenih ustanova u adresaru besplatnih stručnih savjetovališta.



“Psihološka pomoć je univerzalno ljudsko pravo, a distres kod onkoloških bolesnika treba mjeriti kao šesti vitalni znak nakon temperature, krvnog tlaka, pulsa, disanja i boli”, istaknuli su iz udruge SVE za NJU.

Smatraju i kako više nitko ne dvoji koliko je psihološka pomoć važna, no, dodaju, prava su pitanja gdje ju mogu dobiti onkološki bolesnici i članovi obitelji i koliko je specijaliziranih psiholoških savjetovališta, gdje se nalaze i kako doći do tih informacija.

“Tu informaciju treba učiniti dostupnom bolesnicima kroz nacionalni adresar, što smo i uspjeli postići portalom psihoonkologija.hr. Važnost ovakve baze prepoznalo je i Ministarstvo zdravstva, te nas podržalo u razvoju ideje”, rekla je Ljiljana Vukota iz udruge SVE za NJU.

Udruga je pozvala pacijente da potraže psihološku pomoć, koja je univerzalno ljudsko pravo i znak mudrosti, a ne slabosti. Portalom, kako kažu, žele aktivirati i zdravstvene radnike da osvijeste važnost stručne podrške, te ohrabruju bolesnike da se jave u savjetovalište. Pozivaju i sve udruge i zdravstvene ustanove da svoje savjetovalište registriraju u nacionalnom adresaru besplatnih stručnih savjetovališta.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI