Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata: Zaustavite praksu odbijanja produljenja rada liječnicima

Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas priopćila je u subotu kako traži hitno zaustavljanje prakse odbijanja produljenja rada liječnicima nakon završenih 65 godina koji rade u javnozdravstvenoj mreži.

“Ovim putem tražimo od ministra zdravstva Vilija Beroša d donese hitnu odluku da se prestane s praksom odbijanja produljenja rada doktorima nakon navršenih 65 godina koji rade u mreži javne zdravstvene mreže”, stoji u priopćenju udruge.

Navode kako ovih dana liječnici opće prakse koji su stariji od 65 godina, a koji traže da im se rad produlji, dobivaju odbijenice od domova zdravlja i od njihovih matičnih županija te bi svi oni trebali prestati s radom 1. siječnja 2021. godine.

“Pacijenti traže da se ova praksa zaustavi na najmanje godinu dana dok god se situacija s covidom ne sredi, jer pacijentima se otkazuju specijalistički pregledi u bolnicama te im je sada više nego ikada potrebna pomoć doktora opće prakse koji ih vode godinama i znaju najbolje reagirati i pomoći im u raznim situacijama”, navode iz udruge.

Udruga upozorava da se pacijenti moraju nositi s time da im u godini dana bude promijenjeno i do pet liječnika opće prakse, za što kažu da u ovoj godini to nije više izoliran slučaj nego da je to postala praksa.Smatraju neshvatljivim da se liječnicima opće prakse, koji su iskazali želju za radom, otkazuju ordinacije, dok se one u mirovini poziva na povratak u zdravstveni sustav.

Pozvali su ministra Beroša da donese odluku o produljenju rada, a sve domove zdravlja i županije da ne odbijaju zahtjeve jer to trenutno idu na veliku štetu svih pacijenata.

Dignitas poručuje kako u ovom trenutku smatraju da je najvažnije pružiti kvalitetnu primarnu zdravstvenu zaštitu svim pacijentima te omogućiti doktorima s velikim znanjem i iskustvom da odrade svoj posao na način kako su i radili sve protekle godine.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI